Котировките на петрола за световните еталонни марки падат във вторник след ралито предния ден. Търговците фиксират печалбите, отбелязва S&P Global Platts.

Октомврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures се понижават с $ 0,38 (0,68%), до $43,77 за барел. В хода на вчерашната търговия тези контракти спечелиха 0,63 долара (1,5%) и се покачиха до $44,15 за барел.

Към този момент фючърсите за WTI за септември поевтиняват на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,34 долара (0,63%), до 40,67 долара за барел. WTI поскъпна с 0,74 долара (1.8%) на барел в понеделник.

В понеделник пазарът беше подкрепен от статистически данни, които надхвърлиха прогнозите. По-специално индексът на бизнес активност в производствения сектор в САЩ (ISM Manufacturing) през юли 2020 г. се повиши до 54,2 пункта от 52,6 пункта през юни. Стойността на индикатора стана максимална от март 2019 г. Средно анализаторите очакваха индексът да нарасне до 53,6 пункта, според Trading Economics.

Оптимизмът на инвеститорите беше свързан и с новината за началото на третата фаза на изпитвания на лекарство за лекуване на COVID-19, което се разработва от американската фармацевтична компания Eli Lilly & Co.

Страните от пакта ОПЕК + от 1 август преминаха към втория етап на сделката, който включва частично възстановяване на производството - с 2 милиона барела на ден. Въпреки това, като се вземат предвид компенсациите от страни, които не са изпълнили задълженията си на първия етап, производството ще нарасне с около 1,5 милиона барела на денощие, пише MarketWatch.

"Инвеститорите се опасяват, че увеличеното производство ще обърне скорошното възстановяване на цените на петрола, особено на фона на нарастващите случаи на коронавирус по целия свят и продължаващия спад на търсенето", заяви Михир Кападия, ръководител на Sun Global Investments.