Цените на петрола се повишават в петък сутринта, завършвайки на положителна територия за втора поредна седмица поради оптимизма на инвеститорите относно търсенето на суровината в Китай.

Петролните рафинерии във втората най-голяма икономика в света увеличават покупките си на петрол, разчитайки на увеличение на потреблението на горива и други енергийни ресурси в страната след премахването на карантинните ограничения, съобщава Bloomberg.

"Цените се покачват на фона на продължаващия оптимизъм относно перспективите пред Китай", каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets в Сингапур. "Сигналите, че случаите на COVID-19 са достигнали връх в страната, засилват очакванията за по-устойчиво възстановяване на търсенето."

Към 9:15 часа българско време цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 86,46 долара за барел, което е с 0,30 долара по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,18 (1,4%) до $86,16 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши към същия момент с $0,54, до $81,15 за барел. До края на вчерашната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $0,85 (1,1%) до $80,33 за барел.

Публикуваните вчера данни на Министерството на енергетиката на САЩ показаха неочаквано и рязко увеличение на стоковите петролни запаси в страната. Показателят се повиши с 8,41 млн. барела до 4483,02 млн. барела, докато експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад на резервите с 3 млн. барела.

Търговските резерви от бензин са нараснали с 3,48 милиона барела при очаквано увеличение от 2,4 милиона барела.

"Данните за запасите бяха значително различни от това, което пазарът очакваше", каза експертът от Tyche Capital Advisors Тарик Захир.