Световните цени на храните се понижиха за четвърти месец, след като достигнаха рекордно високи нива, заради опасенията относно доставките на зърнени храни и растителни масла, които намаляха.

Индексът на ООН за световните разходи за храни падна с над 8,5% през юли. Индексът падна до най-ниското си ниво от януари, преди руската блокада на пристанищата в Украйна - основен износител на храни, да повиши разходите за храна. Въпреки това остават високи и хората с ниски доходи са притиснати, докато кризата с разходите за живот се задълбочава, пише Bloomberg.

След като Москва и Киев постигнаха сделка за повторно отваряне на пристанищата на Украйна и първият кораб отплава от Одеса, цените на пшеницата и царевицата се понижиха. Но две седмици след сделката остават безброй предизвикателства за решаване, преди износът да може да бъде увеличен. Още три кораба със зърно се очаква да напуснат пристанищата на страната, каза украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

"Реколтата в Аржентина и Бразилия, където събраната царевица е повече от миналата година, също помогна за облекчаване на натиска върху цените", се казва в изявление на агенцията на ООН ФАО.

Индексът на ООН проследява експортните цени за сурови стоки и изключва надценките на дребно, така че макар да е по-окуражаващ знак за потребителите, те все още са изправени пред високи цени. В по-бедните страни десетки милиони хора изпитват глад, като регионът Сахел в Африка преживява най-тежката криза с продоволствената сигурност от десетилетие.

Хранителният гигант Nestle обяви увеличения на цените за потребителите през второто тримесечие, тъй като собствените му разходи се увеличават. Групата на супермаркетите Ocado заяви, че потребителите преминават към по-евтини продукти, за да спестят пари.

Цените на храните вече се бяха високи по време на пандемията, заради логистичните проблеми, които предизвикаха проблеми и търсенето изпревари предлагането, докато икономиката се възстановяваше.