Петролът записа най-голямото си седмично поскъпване за последните повече от две години на фона на надеждите, че ОПЕК ще успее да ограничи пренасищането на пазара и че търговското напрежение между САЩ и Китай ще отслабне.

Фючърсите в Ню Йорк нараснаха с 9,5% през тази седмица след като Саудитска Арабия заяви, че членките на организацията ще предприемат мерки за запазване на баланса на пазара, пише Bloomberg.

Днес сутринта американският лек суров петрол WTI се търгува с 0,44% по-скъпо на ниво от 52,59 долара за барел. Сортът Brent отчита лек спад с 0,11 на сто до ниво от 61,61 долара за барел, сочат данните на специализирания сайт OilPrices.

Снимка 399557

Източник: Bloomberg

Все още цените са около 30% по-ниски от достигнатия връх през октомври. Представянето на петрола през следващите седмици предстои да се определят от това дали страните от ОПЕК, включително и Русия, ще реализират заложените обещания за добива си през първата половина на 2019 година.

От решаващо значение са още преговорите между САЩ и Китай. Евентуално споразумение между тях ще подкрепи глобалния растеж, а заедно с това и цените на петрола.

Експерти от Morgan Stanley прогнозират, че през следващите месеци суровината би могла да продължи да поскъпва.

"Петролният пазар изглежда балансиран през 2019 година и това бележи подобрение спрямо предходната, когато налице беше свръхпроизводство", посочват анализаторите Мартин Ратс и Айми Сергеант. "Това ще подкрепи потенциално възстановяване на цените", допълват те.