Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като бяха в подем четири сесии и котировките бях а над максимумите от пет месеца насам.

Данните за съществен ръст на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица сдържат "бичите" настроения на пазара, предизвикани преди това от информациите за продължаващото съкращаване на добива в страните от ОПЕК.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по $71,42 за барел, което е с $0,31 под нивото при затваряне на вчерашната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $1,12 (1,59%) - до $71,73 за барел, максимална цена от 7 ноември миналата година.

Американският еталон WTI на май с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $0,30 - до $64,31 за барел. В хода на търговете в сряда неговата цена се покачи с 63 цента (0,98%) - до $64,61 за барел - най-висока от 31 октомври.

Запасите от петрол в САЩ растат трета седмица поред - със 7,03 млн. барела, до максимален обем от ноември 2017 година.

Официалните данни на енергийното министерство показват още, че добивът на петрол в страната остава на рекордно високо равнище -12,2 млн. барела н а денонощие, а експортът на суровината се свива трета седмица поред.

В същото време стоковите резерви от бензин в САЩ са се намалили със 7,71 млн. барела, а на други дестилати - с 116 хил. барела.

Петролният пазар все по-трудно ще расте, отмитайки същественото повишаване на цените от началото на годината, отбелязва аналзиторите, цитирани от Bloomberg.

Страните от ОПЕК през март са съкратили производството си през февруари с 534 хил. барела - до 30,02 млн. барела на денонощие, става ясно от отчета на организацията, публикуван в сряда.