Русия може да се намира на ръба на балон на бързите кредити, предупреди централната банка, цитирана от "Ведомости". Причината се крие в затрудненото положение на домакинствата, които теглят все повече краткосрочни кредити с високи лихви.

"Тази година вече виждаме сравнително висок ръст в дълговата тежест на домакинствата и в някои случаи вече можем да говорим за балон", казва Ксения Юдаяева, първи зам.-председател на централната банка, пред финансовата комисия на Думата.

Възможността на руските домакинства да покриват разходите си се срина до най-ниското си ниво от 2009 г. през първите месеци на 2021 г., според анализ на BOFIT. Жизненият стандарт в Русия намалява през последните години заради анексацията на Крим и последвалите санкции.

За да успеят да покрият ежедневните си разходи, домакинствата теглят т. нар. бързи кредити с рекорден темп. В същото време с 20%, до над 1 трлн. рубли ($13,5 млрд.), растат кредитите, чието покриване е забавено с над 90 дни.

Не за първи път регулаторите се опасяват от ръста на кредитирането. Централната банка сега застана зад законопроект, който ще принуди банките да предупреждават кредитополучателите, ако месечната вноска надхвърля 50% от дохода им.

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

През първото тримесечие са идентифицирани 361 нелегални финансови компании