След доста тежка година, белязана от редица терористични атаки, конфликт с Русия и вътрешни размирици, икономиката на Турция се сви за първи път от седем години насам. Проблемите на южната ни съседка доведоха до отслабване на вътрешното търсене и кошмарен сезон за туристическия сектор, което се отрази в спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие.

За месеците между юли и септември показателят е намалял с 1,8% на годишна база, като за последно икономиката се сви през същия период на 2009 година, пише онлайн изданието Nasdaq. Растежът на страната намаля повече от очакваното и остана стабилно на негативна територия, при прогнози за спад от не повече от 0,4 на сто.

След излизането на тези резултати днес турската лира потъна още повече с 1,4% до 3,5495 лири за долар, като това е почти рекорден спад. Основният индекс на фондовата борса в Истанбул спадна с 1%.

"Ние сме предприели всички необходими мерки, свързани с временното свиване на икономиката", заяви вицепремиерът Мехмед Шимшек в понеделник.

Икономистите обаче остават скептици, като експертът Пьотр Матис от лондонската Rabobank прогнозира допълнителен спад на турския БВП през четвъртото тримесечие на 2016 година. Това автоматично би означавало, че икономиката влиза в рецесия. 

Още преди излизането на резултатите днес редица анализатори предупредиха за отслабването на основните икономически показатели в Турция, предизвикано от политическите катаклизми в страната.

За това ясно говори местната валута, загубила близо една пета от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината. Лирата беше ударена основно от опасенията за сигурността в Турция.

Междувременно в края на септември агенция Moody's оряза инвестиционния рейтинг на южната ни съседка до категория "боклук". Като причина от организацията посочиха опасенията относно "предвидимостта и ефективността на политиката на правителството и спазването на върховенството на закона".

По време на събитията след преврата в Турция бяха засегнати 500 местни компании с активи от над 10 милиарда долара, което подкопа още повече доверието на чуждестранните инвеститори.