Турските власти възнамеряват да инвестират средства в размер на 10 милиарда долара за разработване на газови находища в Черно море. Това съобщи турският вестник "Сабах", цитиран от ТАСС.

Очакванията са, като резултат от тази инвестиция, Анкара да може да добива около 14 милиарда кубически метра природен газ годишно, от находища в провинция Зонгулдак и от газовото находище "Сакария". При разработването на находищата ще бъдат създадени повече от 1000 нови работни места.

През август миналата година турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е открила големи запаси от природен газ в Черно море. До 2023 г. властите очакват да започнат доставки оттам за вътрешния пазар.

Турция и Израел искат да строят газопровод

Турция и Израел искат да строят газопровод

Така Турция би си осигурила още един доставчик на газ

Тогава турският президент отбеляза, че властите ще разрешат техническите въпроси, свързани с добива на газ от находището в Черно море, и "незабавно ще започнат сондажите".

Междувременно в средата на октомври миналата година Ердоган каза, че "обемът на доказаните запаси на газ в участъка "Дунав-1" на находището "Сакария", възлиза на 405 милиарда куб. метра газ".

Турция откри газ в Черно море. Добивът ще се равнява на четвърт от общия за ЕС

Турция откри газ в Черно море. Добивът ще се равнява на четвърт от общия за ЕС

Страната ще намали енергийната си сметка с $44 млрд.