„Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на паметник на традиционния български продукт.

„Киселото мляко е част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт известен с хранителните си и лечебни свойства", посочи Найденов. „Това, което ние сме длъжни да предоставим на съвременния потребител, е възможността да консумира всеки ден истинско кисело мляко, което дарява със здраве и живот. Нека съхраним този уникален продукт за България, с който сме известни по цял свят и се гордеем с вкуса и качеството му.", допълни още аграрният министър.

Паметникът бе открит в рамките на традиционното изложение „Светът на млякото" в Интер експо център - София. Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров. Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff.