След две години на коронавирус, локдауни и притеснения относно работните места и икономиката европейците са изправени пред нов проблем, който не им дава мира: растящите цени на електроенергията, пише Bloomberg.

Домакинствата вече усещат удара и според проучване на Европейската комисия не са били толкова притеснени за цените поне от началото на века. Резултатът е, че те затварят портфейлите си и не искат да харчат. Ако търсенето спадне като резултат от случващото се, то ще забави и възстановяването на икономиките от удара, който пандемията нанесе.

Цените на газа на едро се повишиха с почти 300 процента през миналата година заради необичайно ниските нива на резервите, увеличеното търсене насред възстановяването от пандемията, както и ограничените доставки от Русия.

По-скъпата енергия движи инфлацията, а Bank of America казва, че икономиката "е под натиск заради намалената покупателна способност на потребителите". Банката изчислява, че разходите за енергия на домакинствата ще се повишат с 50 процента тази година, а помощта от правителствата ще компенсират едва четвърт.

Модел на Bloomberg Economics изчислява, че по-скъпата енергия ще изтрие 1 процент от брутния вътрешен продукт. Ударът ще се различава за отделните страни.

"Говорим за значителни суми, особено за по-бедните домакинства", казва Георг Захман, специалист по енергийните пазари в Bruegel. "Ако извадим тези пари от джобовете на по-бедните домакинства, това ще има ефект върху потреблението".

Banque Pictet & Cie изчислява, че цените на енергията ще намалява с 0,2 пр. п. растежа това тримесечие. А ако те накарат енергоемките производства да ограничат дейността си, ефектът ще е по-голям.

Икономистите на UBS тази седмица намалиха прогнозата си за експанзия на еврозоната до 4,2 процента, от 4,8 процента по-рано, заради омикрон. Те смятат, че има риск и от евентуален продължаващ растеж на цените на енергията. Сравнително положителната новина е, че домакинствата имат по-големи от обичайните спестявания, а пазарът на труда изглежда солиден, което може да подкрепи заплатите — макар че засега ръст на възнагражденията не се отчита.

Засега ефектът от по-високите цени се усеща най-вече в източната част на Европа, където са и десетте държави, в които сметките за ток и отопление заемат най-голям дял от разходите на домакинствата.

Макар да се очаква инфлацията да се успокои през тази година, това няма да облекчи страданите. Аргументите на централните банкери относно "временния" ръст не променя факта, че цените растат, а тежестта над потребителите расте ежемесечно.

В последно време има някои "мечи" новини: цените на природния газ на Стария континент намаляват, но студеното време и напрежението с Русия могат да променят посоката им отново.

По-скъпата електроенергия може да повиши цените и на други стоки, тъй като бизнесът ще се опита да покрие повишените си разходи.