Войната в Украйна върна икономиката на Русия в 2018 г., според Bloomberg Economics. Брутният вътрешен продукт на Русия вероятно е паднал с 4,7% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г.- първото свиване от една година, според анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Първото пълно тримесечие от началото на войната в Украйна е в периода април до юни отбеляза първото пълно тримесечие. Руската централна банка изчисли, че икономиката на Русия се е свила с 4,3% през второто тримесечие на годината.

Икономиката на Русия вероятно "загуби четири години растеж, връщайки се към времената от 2018 г. през второто тримесечие", според икономиста на Bloomberg Economics Русия Александър Исаков.

Икономиката на Русия възлиза на 1,66 трилиона долара през 2018 г. и 1,78 трилиона долара през 2021 г., според Световната банка.

Според официални данни икономиката на Русия е нараснала с 3,5% през първото тримесечие на 2022 г.

Въпреки че руската икономика беше под напрежение през второто тримесечие, свиването все пак е много по-малко от очакваното. Анализатори очакваха свиване с около 9% до 10%.

Въпреки мащабните санкции, икономиката на Русия се представя по-добре от очакваното, въпреки че доклад от Йейлския университет миналия месец обвини Кремъл в подбиране на данни, за да представи благоприятна представа за икономиката страната.

Кремъл реши да смекчи въздействието на търговските ограничения с програми, които подкрепят рублата и запазват работните места, според анализатори, цитирани от Business Insider.

Икономическата устойчивост на Русия до момента се дължи и на енергиен износ, който се задържа на високо ниво благодарение на глобалното свиване на доставките и повишаването на цените. Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви с вой доклад, че Русия все още произвежда много повече петрол от очакваното тази година. Всъщност Русия е произвела повече петрол през юли, отколкото през май и юни, според МАЕ.

Кремъл се опитва да намери алтернативни пазари за своите енергийни продукти, защото традиционните купувачи в Европейския съюз са готови да забранят вноса на суров петрол от края на 2022 г. Преди ден блокът забрани вноса на въглища в страната. Европейските страни като Германия и Италия, също работят по въпроса за отказ от руския природен газ.

Това означава, че нещата може да станат много по-трудни занапред за Русия. Ембаргото на ЕС вероятно ще доведе до спад на производството на суров петрол в Русия с 20% през 2023 г., се казва в доклада на МАЕ. От Bloomberg Economics казват, че се очаква икономиката на Русия да се свие с още два процентни пункта през 2023 г. поради забраната.