В навечерието на раздаването на наградите на германската икономика, което ще се случи на 25 януари, Money.bg се срещна с човека, който най-добре познава германския бизнес у нас - д-р Митко Василев, управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). 

Господин Василев, каква беше 2017-а година за българо-германските икономически отношения?

Беше една успешна година. Все още нямаме окончателните данни за размера на стокообмена, но той се очертава да постигне пореден рекорд - до 7,.5 милиарда евро, което никога не е било досега в двустранната история между Германия и България. Разполагаме с данните до октомври 2017 година, но темповете, с които се развива стокообменът, ни дават основание да направим подобна прогноза. Досега границата от 7 милиарда не е била прекрачвана.

Другото радващо е, че българският износ към октомври води с около 140 милиона евро, т.е. повече сме изнесли към Германия, отколкото сме внесли, което е също един прецедент. Подобно развитие имахме единствено 2013 година, което преди това не се беше случвало от 1942 година и сега 2017-а се очертава отново да има търговски дефицит за Германия.

Търговията между двете страни върви добре. В Германия има една организация, наречена "Източна комисия на германската икономика" (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft ), която наблюдава 21 страни в региона на Източна Европа. От тях България е на трето място по оборот на търговията с Германия след Русия и Румъния. В този план ние стоим много добре.

По отношение на инвестициите обаче нямаме забележителен напредък. През 2016 година имаше около 125 милиона евро германски инвестиции у нас, през миналата година данните на БНБ до септември сочат, че имаме около 61 милиона евро. По този начин Германия се нарежда на трето място след Холандия и Швейцария като външен инвеститор.

Надяваме се през тази година да се случат още германски инвестиции и също да имаме положителни стойности в това отношение, защото имаше две години, когато имахме отлив на германски капитал. Това обаче не е тенденцията в момента.

Защо германските инвестиции намаляват, докато стокообменът нараства до рекордни нива?

Могат да бъдат правени най-различни твърдения. Факт е, че България става все по-интересна и че на настоящия етап, ако използваме метафората за светлина и сенки, светлината е повече, отколкото сянката. Имам предвид, че БВП нараства, че безработицата пада, доходите на населението постепенно нарастват, т.е. доста положителни индикатори, които би трябвало да привличат чуждестранни инвестиции.

Защо не се случва, можем да търсим различни причини. Преди години имахме нерешени проблеми на държавно ниво, сега също имаше един, който бързо се разреши. Надявам се тази тенденция да се обърне. Може да се каже и това, че големите немски инвеститори малко или много вече са открили България и ако очакваме от тях инвестиции, те са по-скоро последващи инвестиции. Т.е. от страна на големите компании не можем да очакваме революционни инвестиции всяка година.

Резервът идва от малките и средните предприятия от Германия. Ако те идват и инвестират у нас, нещата ще са добре. Един "проблем" е нашето географско положение, защото нашата страна е по-отдалечена от Германия. Много повече инвестиции се случват в страните, които граничат с Германия - Полша и Чехия например.

С други думи, има какво още да се работи, да си напишем домашното - да подобряваме бизнес климата в България, да полагаме усилия и средства за маркетинг и реклама и тогава постепенно нещата ще започнат да се случват.

Бихте ли дали пример за инвестиции през миналата година?

За миналата година беше направена първа копка на една средно голяма немска инвестиция на фирмата "Мултивак" в Божурище. За съжаление още не е прерязана лентата, надяваме се това да се случи тази година. Добра икономическа активност показват и разширенията на фирми като "Либхер", "Фесто производство", "Луфтханза техник".

Тези фирми непрекъснато правиха последващи инвестиции, разширяваха своя обем на производствата. До голяма степен българският износ, който заминава за Германия, се дължи на компании като тях.

Кои сектори са най-атрактивни за германския бизнес?

Много атрактивни са IT секторът, аутсорсингът, също и някои традиционни като машиностроене, лека промишленост. Дори био производствата.

В годишната ни анкета към германския бизнес, която правим от 16 години, има един въпрос, който задаваме всяка година - "Бихте ли инвестирали отново в България". 90% от фирмите отговарят положително. Това е доста показателно. Сам по себе си този факт е много положителен.

Какви са трудностите за германския бизнес в България?

Предпочитам да се фокусирам върху силните страни, но има и "сенки", разбира се. Една от най-големите е тази, че не се е случила реформата на реформите. В България всички искат да има справедливост, но никой не вярва в правосъдието. Все още няма върховенство на закона.

Другото е административната обстановка, фирмите се оплакват от неефективно работеща публична администрация. Освен това бих назовал още лоша инфраструктура, корупция, недостиг на работна ръка.

Не би ли трябвало да е най-лесно за германския бизнес да открива кадри с оглед на многото български студенти в Германия?

Трендът още не се е обърнал. Все още продължава изтичането на мозъци. Дали ще се върнат един ден българските студенти, учещи в Германия, е под въпрос. Постепенно това започва да се случва. Миналата година направихме една инициатива съвместно с българското посолство в Берлин. С помощта на 12 фирми, опериращи в България, организирахме кариерен форум за българските студенти. Интересът беше доста голям, около 150 студенти за един ден заявиха участие. Смятаме да продължим това и в други региони на Германия.

Проблемът на българските студенти, завършващи в Германия, е, че приключвайки своето обучение, те застават на кръстопът. В някои случаи не могат да намерят адекватно занимание в България, в други случаи се страхуват от по-ниско заплащане. Но има и случаи, когато поемат по обратния път и се връщат в родината.

Какви са Вашите очаквания за 2018 година?

През 2018 година очакваме повишаване ръста на търговията отново, защото смятам, че резервите не са изчерпани. Преди 5 години бяхме направили прогноза, че е възможно удвояване на търговията и това постепенно започва да се случва.

По отношение на инвестициите много се надявам, че тази година ще се случат по-големи и за тях ще се говори доста. Точни имена не бих искал да цитирам. Германия е един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас. За периода от 1990 до 2016 година имаме около 3 милиарда евро германски инвестиции в България.

А има ли български компании, които инвестират и оперират на германския пазар?

Има, но са малко. Опитите са плахи. Има като че ли някаква бариера. Немският пазар е много наситен, много конкурентен. Там са необходими много усилия и финансови ресурси. Но разбира се, че имаме.

Някои създадоха представителства и стъпиха на германския пазар. Има и други като нашите членове "Уолтопия", "Смарт органик" и други, които успешно се развиват на различни пазари, включително и в Германия. По-трудно е обаче в посока Германия.

И накрая бихте ли ни разказали малко повече за наградите, които предстои да раздадете?

Имаме две награди, които даваме. Едната е "Наградата на германската икономика в България". Даваме явече 14 години в три до четири категории. Миналата година бяха отличени две търговски вериги - "Кауфланд" и "Билла", както и "Фрапорт" и "Мултивак България". Тази година категориите са отново четири - голямо предприятие, малко и средно предприятие, социална ангажираност и иновации. Номинирани са 32 фирми. Там могат да кандидатстват не само немски, но и български фирми.

Целта е да се подкрепят и разширят германо-българските икономически отношения. Съвсем скоро ни предстои поредният новогодишен прием на германската икономика, където ще отличим компаниите за 2017 г. Другата награда, която раздаваме, е наградата на Баварското представителство. Нея я даваме през две години. Миналата година бяха отличени три иновативни предприятия "Мусала софт", "Немечек" и "Вюрт електроник".