Нови туристически и търговски правила между САЩ и Куба влизат в сила от петък, съобщиха американските власти, цитирани от "Ню Йорк таймс".

Мерките включват разрешението граждани на САЩ да използват кредитни карти в Куба, както и за американския бизнес да изнася определени технологии.

Американците ще могат да внасят в страната си алкохол и цигари от Куба в размер до 100 долара. Кореспондентите подчертават, че забраната на САЩ върху кубинските пури е отменена, пише news.bg.

Това се случва след като двете страни се споразумяха миналия месец да възстановят дипломатическите си отношения, които бяха прекъснати през 1961 гоидна.

Въпреки че последните политически ходове причиниха голям пробив в търговското ембарго на САЩ спрямо Куба, само американският Конгрес може да го прекрати напълно.

По-рано през седмицата американски официални лица заявиха, че Куба е освободила 53 политически затворници, договорени като част от историческото споразумение.

Затоплянето на отношенията между двете страни беше обявено миналия месец в едновременни телевизионни речи на президента Барак Обама и кубинския му колега Раул Кастро.