Нужен е по-строг контрол и затягане на мерките около емисиите, които двигателите на колите изпускат във въздуха. Това заключват депутатите от Европейския парламент (ЕП).

Неотдавна ЕП призовава за по-строго измерване на емисиите в автомобилостроенето, което ще цели да се защити качеството на въздуха и общественото здраве.

Искането бе свързано с факта, че нивата на емисиите, измерени в лабораторни условия, са много по-ниски от тези, измерени при реално шофиране на пътя.

Междувременно обаче повечето членки на ЕС, както и Европейската комисия не са направили необходимото, за да се попречи на производителите да манипулират тестовете за емисиите. Това заключава докладът на анкетната комисия на ЕП по скандала "Дизелгейт".

Депутатите започнаха разследване през декември 2015 година, след като стана ясно, че концернът VW e замесен във фалшифициране на резултатите от тестовете на своите дизелови коли. В препоръките, които бяха приети на 4 април, Парламентът предлага редица мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

Ето защо ЕП иска тестовете да се провеждат в различни условия от реалния живот и да не са строго фиксирани. Вместо това те трябва да съдържат някои променящи се елементи, за да бъде по-трудно манипулирането им.

Наравно с това депутатите настояват и за засилен европейски надзор над автомобилната индустрия с ясно формулирани изисквания.

Виновните производители трябва да компенсират засегнатите от скандала потребители, казва още Парламентът в приетия доклад.

"Държавите членки са били много, много меки при прилагането на европейското законодателство. Те са се съсредоточили върху интересите на националната автомобилна индустрия вместо върху интересите на обикновените хора и чистотата на въздуха", коментира Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия).