Световните акции се оцветиха в червено, след като повишаващата се доходност по облигациите в Съединените американски щати увеличи натиска над технологичните акции и предизвика най-големият еднодневен спад на S&P 500 от месец май насам, пише The Wall Street Journal.

В сутрешната търговия в Токио японският Nikkei 225 изгуби 2,6%, а Kospi Composite в Сеул падна с около 2%. Австралия записа 1,5% понижаване. В Хонконг бе отбелязан спад от 0,2%.

Акциите на китайската Evergrande записаха почти 5% ръст, след като закъсалият гигант съобщи, че е постигнал съгласие за продажба на дял в китайска регионална банка за над $1,5 млрд.

Американските фючърси се покачиха умерено, подсказвайки, че американските пазари могат да възстановят част от загубите.

Доходността по облигациите (която се повишава, когато цените им падат) продължава да се покачва, след като лихвите по 10-годишния правителствен дълг на САЩ докосна 1,534% във вторник - най-високото ниво от юни насам. В сряда те достигнаха 1,539%.

Във вторник американските акции записаха най-големия си спад от май насам, след като ситуацията на облигационния пазар натисна надолу технологичните компании.

През по-голямата част от последното десетилетие инвеститорите се впуснаха в акциите на бързо растящите технологични компании, залагайки, че те ще носят силни печалби дори и при по-муден икономически растеж.

Икономиката на САЩ успя да излезе от най-тежките дни на пандемичната криза и миналата седмица Федералният резерв даде сигнал, че ще започне да намалява програмите си за подкрепа още от ноември, както и че може да повиши лихвите още догодина. Това накара инвеститорите да преосмислят един от най-популярните залози. И повиши доходността по облигациите до най-високото ниво от месеци, като в същото време потопи популярните технологични акции.

Няма спор, че икономическите прогнози днес са далеч по-добри, отколкото бяха миналата година, но инвеститорите се чудят какви ще са последствията за пазара, когато Фед започне да намалява месечните си покупки на облигации - особено когато се смята, че именно централната банка осигури възстановяването на пазарите от пандемичното дъно благодарение на необичайните нива на монетарна и фискална подкрепа от Вашингтон.

Разбира се, има и притеснения относно икономическия растеж. Инфлацията също се завърна тази година и може да намали печалбата на компаниите.

"Хората осъзнават, или поне си спомнят вече, че централните банки ще започнат да повишават лихвите", казва Алтаф Касам, директор инвестиционна стратегия в State Street Global Advisors в Европа.

Вчера S&P 500 падна с 90,48 пункта, или 2%, отбелязвайки втория пореден ден на загуби и най-големият спад за един ден от май насам. Технологичният Nasdaq Composite изгуби 423,29 пункта, или 2,8%, а Dow Jones Industrial Average падна с 569,38 пункта, или 1,6%.

И трите индекса са напът да приключат месеца на червено.

Разпродажбите във вторник засегнаха всички сектори освен един - енергийния.

Трейдърите започнаха да вадят пари от технологичния сектор. Акциите на компании като Facebook, Alphabet и Microsoft, които изпревариха пазара тази година, паднаха с по над 3,5%.

Разпродажбите се ускориха и при правителствените облигации. Доходността по 10-годишния дълг се покачва за шести пореден ден във вторник и достига най-високите нива от юни насам.

Повишението на цените на суровините увеличи и притесненията на инвеститорите относно инфлацията - която от своя страна натежава над цените на облигациите, тъй като намалява стойността на купона.

Някои инвеститори посочват, че скорошния спад на акциите не е изненадващ, тъй като индексите преминаха през дълъг период на затишие. S&P 500 се изкачи седем поредни месеца, най-дългата серия от десетте месеца до януари 2018 г., според Dow Jones Market Data.

Европа също се оцвети в червено: Stoxx Europe 600 падна с 2,2% в трета поредна губеща сесия.