Щатският долар не се представя добре тази година — и Уолстрийт не очаква това да се промени скоро, пише CNN. От март насам американската валута поевтиня с почти 12% срещу кошница от други валути и миналата седмица достигна най-ниското си ниво от април 2018 г.

Поевтиняването може да бъде обяснено с няколко фактора, според стратези.

От една страна е доверието в световното възстановяване: когато икономиките на САЩ и светът се представят силно, доларът — тих пристан по време на буря — обикновено отслабва. Сега, въпреки растящит брой заразени с Covid-19 по света, инвеститорите вярват, че безопасна и ефективна ваксина ще има скоро, което пък носи надежди за икономически бум от средата на 2021 г.

Друг фактор е политиката на централната банка. Фед даде да се разбере, че лихвите ще останат ниски и централната банка ще продължи да печата пари, докато е необходимо за подкрепа на икономиката. Уверението подкрепя надеждите за възстановяване. В същото време ниските лихви карат инвеститорите да търсят по-добри инвестиции в други страни.

От трета страна е новият президент Джо Байдън. През последните години митата подкрепиха поскъпването на долара. Очаква се обаче новият държавен глава да използва различни инструменти при спор с държави като Китай.

Нед Румпелтин, директор по валутната стратегия за Европа в TD Securities, посочва, че слабият долар не е задължително нещо лошо за американската икономика — всъщност може да подкрепи възстановяването. Когато зелената валута е слаба, износът е по-евтин и по-търсен, посочва той. В същото време по-евтиният долар намалява финансовата тежест на развиващите се правителства, които има дълг в зелената валута — и в същото време повишава търсенето на суровини, които стават по-евтини за чуждестранните купувачи.