Българската икономика не се очаква да премине в стагфлация (както вчера обявиха икономисти от БАН), каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му, ръстът на икономиката ни за първото тримесечие е 4,5% на годишна база, за второто тримесечие също ще има ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Средно за годината очакваме ръст на БВП от 2,9%, посочи Василев при изказването си на форума "Шумът на парите 2022", провеждан в София.

Оставайки в рамките на планирания бюджетен дефицит, не "наливаме повече средства в мелницата на инфлацията", коментира министърът актуалната обстановка. Според него, "това е най-доброто, което може да се направи в момента, защото инфлацията е предимно вносна - на природния газ, петрола и зърното. Това са базисни цени на икономиката и няма как да не се отрази на нашето производство.

През последния месец виждаме, че тези увеличения са отразени в цените на стоките и влизаме в увеличение на други стоки като дрехи, обувки и транспорт. Тоест излизаме от директния "удар" на увеличението на цените, което дава надежда, че инфлацията ще става все по-малка", каза още финансовият министър.

През последните десетина години в света се напечатаха страшно много пари - 4 трилиона долара в САЩ и 3,3 трилиона евро в Европа, и те чакат да влязат в обръщение. Това е резервоар за пари, който ще влияе на икономиката още дълго време, каза Асен Василев, коментирайки световната икономика.

"Ако няма бързо действие от страна на Европа, ще видим сериозни проблеми, свързани със сериозното поскъпване на енергийните ресурси и на храните, както и заради трудности с техните доставки", посочи Василев. Той отбеляза, че за последната една година цената на природния газ се вдигна 3,5 пъти. Сега става същото с цената на зърното, защото 20-25% от реколтата не може да стигне до пазарите заради войната в Украйна, допълни министър Василев.

Всички централни банки са поели по пътя на вдигане на лихвите

Всички централни банки са поели по пътя на вдигане на лихвите

Гост в предаването Money.bg е финансовият експерт Красимир Катев