Покачването на лихвите от ФЕД е сигнал, че най-после централните банки започват да взимат насериозно инфлацията. Ако не беше конфликта в Украйна, ФЕД щеше да вдигне лихвата с половин процент. Централните банки твърдо са предприели курс към повишаване на лихвите. Очакванията за инфлацията са вдигнати, най-вече заради ефекта от вдигането на суровините. Това, което обяви ФЕД, ще бъде глобален тренд. ЕЦБ също ревизира своите очаквания за инфлацията нагоре и намаля очакванията си за икономически ръст с около един процент. Това заяви финансовият експерт и бивш заместник-министър на финансите Красимир Катев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"ФЕД обяви, че след майското вдигане на лихвите ще започнат да си намалят баланса и ще спрат вероятно изкупуването на всякакви държавни ценни книжа и т.н.", заяви той.

Преди няколко дни ЕЦБ обяви доста смело, че в разрез с очакванията на анализатори, най-вероятно още тази година ще вдигнат лихвите и това ще стане още през третото тримесечие, а също така и, че започват да намалят количествените облекчения - изкупуване на държавни ценни книжа в еврозоната. От тази гледна точка, всички централни банки са поели план по пътя на вдигане на лихвите.

"Има изчисления, че ако цената на петрола се вдигне над 150 долара на барел и се задържи 5-6 месеца, най-вероятно световните банкери ще са принудени агресивно да вдигат лихвите и световната икономика ще изпадне в рецесия. Засега няма такива изгледи. Русия продължава да изнася петрол към Китай, водят се дипломатически маневри с Иран и Венецуела за премахване на санкциите за износ на петрол. Ефекта на цената на петрола е важен компонент в този пъзел", коментира той.

По думите му ако се разреши конфликта в Украйна и цените на петрола се успокоят и глобалното възприятие за риск се намали, вероятни икономиките ще продължат да растат.

Какво значи това за страната ни?

Икономическият ръст ще бъде по-нисък от прогнозирането преди няколко месеца - с 1 процент вероятно. Инфлацията ще бъде малко по-висока - възможно е да е 5% в края на годината.

Държавният дълг

По думите му политиката за консервативно управление на дълга, която започнахме преди 20 години продължава. Извършват се правилните неща и няма никакво притеснение. България е с едни от най-ниските нива на дълг към БВП - на второ място в Европа с 26-27%. Това са добри цифри и съотношения.

Умерени вдигане на нашата задлъжнялост не е фатално, при положение, че това влезе в инфраструктура - пътища и др.