Българската банка за развитие (ББР) и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) сключиха специално споразумение за обмен на опит и съдействие при създаването на програма за търговско финансиране на ББР. Документът бе подписан от изпълнителния директор на Банката за развитие Иван Христов и президента на Черноморската банка Андрей Кондаков в рамките на Годишната среща на ЧБТР в София.

Техническата помощ ще включва обширна програма за обучение и консултации на служителите в ББР, които ще се запознаят с най-добрите международни практики в сферата на търговското финансиране.

„Банката за развитие непрекъснато търси начини да допринася за подобряване на дейността на малките и средни предприятия и на българската икономика като цяло. Затова не пестим усилия за увеличаване на нашия капацитет и опит", заяви Иван Христов.
По думите на Андрей Кондаков, техническата помощ и обменът на знания са основни елементи на мисията за развитие на ЧБТР в региона. „Подпомагането на ББР в създаването на програма за търговско финансиране отразява дългосрочния ни ангажимент за изграждане на капацитет и обучение на банкови специалисти в страните-членки", допълни президентът на ЧБТР.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция, основана от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Седалището на банката е в Солун. ЧБТР подкрепя икономическото развитие и регионалното сътрудничество чрез предоставяне на заемен ресурс, собствен капитал и гаранции за проекти в публичния и частния сектор в своите страни-членки. Капиталът на банката е 3,45 млрд. евро. ЧБТР е има дългосрочен кредитен рейтинг „А-" от Standard and Poor's, както и рейтинг „А2" от Мудис.