България е предприела всички необходими мерки при евентуален фалит на Гърция, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Ние всяка нощ, и в момента сме направили куп системи с финансово министерство и БНБ да наблюдаваме гръцките банки в България. И още веднъж чрез вас предавам на хората, които имат пари в гръцките банки в България, че те са абсолютно самостоятелни от майките си в Гърция и няма никакъв проблем за парите им. Да не се създаде психоза, че би могло да си изтеглят парите към Гърция. Те не могат да се изтеглят", каза още той цитиран от  БНР

„Докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме с членството. Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция - по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично", коментира премиерът.

Според него България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции. „Следващите години, ако българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност", категоричен е той.

Борисов призна, че имаме проблеми с контрабандата от Гърция. Той е поканил гръцкия си колега да посети България и да се запознае с начина, който осъществяваме контрола по границата. Бойко Борисов смята, че ако обединят усилията си в тази посока, България и Гърция ще могат да съберат и повече приходи.

Премиерът Бойко Борисов коментира протеста на бизнеса като посочи, че не вижда основание за него. „Работодателските организации бяха при мен, чуха аргументите ми, че правим всичко необходимо да изчистим енергийната система от течове и повече харчове и да направим така, че да не се вдига цената за потребителите и индустрията", коментира Борисов.

Междувременно стана известно ново предложение на кредиторите за Гърция, което предвижда пет месеца отсрочка и 12 милиарда евро помощ до края на ноември в замяна на редица реформи.

Освен това кредиторите са готови да отпуснат спешно на Атина 1 милиард и 800 милиона евро, веднага щом парламентът на страната гласува реформите, за да може Гърция да се издължи към Международния валутен фонд в края на месеца.