В хода на валутната търговия в петък щатският долар леко се понижава спрямо еврото и йената, като расте по отношение на британската лира.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,10% като се разменя с американската на ниво $1,1586 за едно евро в сравнение с $1,1580 за евро в края на предишната сесия.

Европейските инвеститори очакват в петък поредица от макроикономически данни за еврозоната. Анализаторите смятат, че според окончателната оценка индексът на бизнес активност (PMI) в промишленото производство на 19-те страни от еврозоната през септември е спаднал до 58,7 пункта от 61,4 пункта през август.

Освен това ще бъде публикувана предварителна оценка на инфлацията в еврозоната. Анализаторите очакват ръстът на потребителските цени да се ускори през септември до максимум от 2011 г. - 3,3% на годишна база спрямо 3% месец по-рано.

Днес на пазара за един долар дават 111,11 йени срещу 111,29 йени при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се понижава с 0,25% и се разменя по 1,3434 долара за един паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,1%.

Доларовият индекс е близо до най -високата си стойност от почти година на фона на очакванията, че Федералната резервна система на САЩ ще започне да отменя мерките за стимулиране през ноември и да повиши лихвите през следващата година, пише Trading Economics.

Централната банка на САЩ все още очаква периодът на висока инфлация да приключи, но е трудно да се определи конкретна времева рамка, заяви председателят на Фед Джером Пауъл в четвъртък на изслушване в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ.

Поскъпването през тази година е резултат от проблеми "от страна на предлагането, които не можем да контролираме", каза той.

Пауъл призна, че централната банка може да бъде изправена пред трудни решения през следващата година, ако инфлацията остане висока, докато безработицата расте.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в четвъртък одобри междинен бюджет за финансовата 2022 година, за да се избегне прекратяването на финансирането за правителствени агенции. След това документът е подписан от президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

"Законът за разширяване на публичното финансиране и предоставяне на спешна помощ" ще бъде в сила до 3 декември 2021 г.