Щатският долар в хода на валутната търговия във вторник сутринта умерено се повишава по отношение на еврото и паунда, леко спада към йената , след като резултатите от проучването, публикувани в понеделник, показаха, че кредитните условия в САЩ не са толкова лоши, колкото се очакваше. Британският паунд слиза надолу от близо 12-месечен връх преди срещата на Bank of England тази седмица.

Тримесечно проучване, публикувано от Федералния резерв в понеделник, показа, че макар американските банки да са продължили да затягат условията за отпускане на заеми за бизнеса и домакинствата по-рано тази година, това е по-скоро резултат от агресивните повишения на лихвените проценти от Фед, отколкото от банковите сътресения.

Проучването на Фед беше едно от първите такива за оценка на настроенията в банковия сектор след поредица от фалити, които започнаха през март с колапса на Silicon Valley Bank и разтърсиха световните финансови пазари.

След публикуването на проучването щатският долар се повиши леко спрямо доходността на държавните облигации на САЩ, тъй като търговците преоцениха степента на намаляване на основния лихвен процент, което Фед може да сметне за подходящо по-късно тази година, за да облекчи напрежението в банковия сектор.

Към 10: 40 часа българско време общата европейска валута са понижа спрямо американската с 0,25% до 1,0976 евро за един долар.

Японската валута поскъпва поскъпна с около 0,13% до 134,90 за единдолар, подпомогната отчасти от изявленията на управителя на Японската централна банка Казуо Уеда. Той каза във вторник, че Банката на Япония ще прекрати своята програма за управление на кривата на доходност и ще премине към свиване на баланса си, когато бъде по-уверена в перспективата за стабилизиране на инфлацията на 2%.

Британският паунд спрямо щатският долар падна с 0,13% до 1,2600 долара за една лира стерлинг, но все пак се търгува близо до 12-месечния връх от понеделник от 1,2668 долара за лира.

Очаква се на срещата в четвъртък Bank of England да повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 4,5%.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо други основни валути, се повиши с 0,03% до 101,47, но остана близо до последните дъна.

Доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ падна малко под 4%. В понеделник той се покачи над тази граница за първи път от около седмица.

Доходността на 10-годишните държавни облигации към момента на писане беше 3,4995%. Ден преди това той се покачи с над 5 базисни пункта.

Доларът не получи голям тласък, отбелязват експерти. Според тях динамиката на пазара до голяма степен се определя от рисковите валути, които се търгуват с подкрепата на растящите цени на суровините.

Тъй наречените " суровинни валути", включително австралийският и новозеландският долар, отслабнаха в ранните азиатски сделки, но се задържаха близо до многоседмични върхове, достигнати по време на предишната сесия.

Вносът на Китай падна със 7,9% през април спрямо година по-рано, докато растежът на износа се забави до 8,5% от 14,8% през март, според официални данни, публикувани във вторник. Китайският юан реагира слабо на тези данни. Днес сутринта китайската валута се търгуваше надолу с 0,1% в офшорна търговия при 6,9287 юана за един щатски долар.