По-големи или по-малки като обем резервите в чуждестранна валута са гаранция за държавите в случай на икономическа криза или други сътресения. И това го знят добре десетте държави с най-много такива запаси, които притежават близо 8 трилиона долара.

Според инфорграфика на HowMuch.net, изработена на база на данни на Международния валутен фонд (МВФ) към първото тримесечие на 2018 година първа в света по този показател е Китай с резерви във валута в размер на цели 3,161 трилиона долара.

На второ място с двойно по-малки запаси обаче е Япония с общ обем от 1,204 трилиона долара.

Всички останали страни държат резерви в размер под трилион долара. Трета е Швейцария със 785 милиарда долара, следвана от Саудитска Арабия с 486 милиарда долара.

В топ 10 влизат още Хонконг, Индия, Южна Корея, Бразилия, Русия и Сингапур.

В Европа резервите на Швейцария са по-големи от тези на всички останали страни на континента. След нея втора по обем на запасите е Великобритания с общо 123 милиарда долара.

Над 100 милиарда са и тези на Полша и Чехия. В това отношение те изпреварват държави, като Канада и Австралия.

На Балканите лидер е Турция с резерви от 88,4 милиарда долара. Тези на Румъния са наполовина - 40 милиарда долара. Въпреки това северната ни съседка има по-големи резерви от Германия и Италия например и толкова, колкото има Франция и малко по-малко от тези на Щатите.

Данните показват, че към края на март валутните резерви в България са в размер на 25 милиарда долара.

Статистиката показва още, че най-голям дял имат резервите в щатски долари - общо 63,5%, следвани от тези в евро - 20%.

Снимка 402091

Снимка от: Visual Capitalist