Тъй като Русия вече официално е отрязана както от щатския долар, така и от еврото, държавната банка VTB предложи на своите клиенти възможността да открият спестовни сметки в китайски юани. Китайската валута ще носи максимален лихвен процент от 8%.

Втората по големина банка в страната беше засегната от западните санкции, насочени към пълната финансова изолация на Русия заради войната в Украйна.

"В светлината на повишаващите се валутни курсове на долара и еврото много клиенти проявяват интерес към инвестиране в други валути, а юанът е един от най-достъпните и обещаващи варианти за инвестиране на средства", се казва в изявление на банката, цитирано от руските медии.

Руски компании масово откриват сметки в китайски банки

Руски компании масово откриват сметки в китайски банки

Въпреки този ход руският бизнес отново ще губи много пари

Освен това, клиентите ще могат да отварят депозити дистанционно във VTB Online с минимална сума от 100 юана ($16). В клоновете на VTB те могат да депозират минимум 500 юана.

Според банката най-новата оферта ще бъде най-изгодната алтернатива на депозитите в други чуждестранни валути. Годишната доходност на тримесечен депозит е 8% в долари и 7% в евро. Междувременно шестмесечен депозит в рубли в момента предлага годишна процентна доходност от 21%.

VTB обяви, че през последната седмица клиентите са инвестирали над 1 трилион рубли ($15 милиарда) в традиционни спестовни продукти.

Руските финансови институции бяха поставени под нарастващ натиск след въвеждането на санкциите, заради военната инвазия в Украйна. Банките трябваше да се обърнат към Китай, за да започнат да използват своята система UnionPay за кредитни карти, след като Visa и Mastercard обявиха, че спират дейността си в страната.

"Някои руски банки не могат да получат достъп до други валути, така че юанът е може би най-добрата алтернатива", коментира пред Bloomberg Хоон Гох - ръководител на изследванията за Азия в Australia & New Zealand Banking Group.

Кои европейски банки с операции в Русия бяха серизоно засегнати от конфликта в Украйна?

Кои европейски банки с операции в Русия бяха серизоно засегнати от конфликта в Украйна?

Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International се понижиха с 18,7%