Щатските индекси се сринаха през изминалата седмица. Случи се немислимото - корекция, при това изключително дълбока. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби в понеделник над 1000 пункта от стойността си, което бе най-голямото му дневно понижение в историята.

Индексите обаче не спряха до там, спадът продължи през цялата седмица, като в крайна сметка, вече коригираха с над 10% от стойностите си. Сега въпросът, който всички си задават, е докъде ще се простре корекцията и колко време ще продължи.

Малцина "експерти", включително и тези, които доскоро убеждаваха всички да купуват и че щатските индекси ще продължават нагоре, се нагърбват обаче, да прогнозират докъде ще се простре спада. Понижения от подобен магнитут, се наблюдават относително рядко, като те до голяма степен са свързани с масовата психология.

В момента, всички инвеститори са наплашения, а много от тях продават активите в портфейлите си, водени от страх, да не реализират непреодолими загуби.

Иначе, официално пазарът вече е във фаза на корекция. За такава фаза се приема момента, в който индексите се понижат с повече от 10%. И това е факт. Само през последната седмица, от фондовите пазари, беше заличена пазарна капитализация от над 2 трилиона долара.

Експертите от Goldman Sachs припомнят на инвеститорите, че средната корекция в исторически план продължава четири месеца и е в размер на 13%. Проблемите се задълбочават, ако корекцията се превърне в "мечи пазар". За такъв се говори, когато пазарите се понижат с повече от 20%.

Защо се сринаха фондовите пазари?

Защо се сринаха фондовите пазари?

Няколко причини за ситуацията на борсите

В тези случаи, в исторически план, на индексите са били необходими 22 месеца, за да достигнат предходните си върхове, а средното понижение е било в размер на цели 30%.

Или, за да започнат да се притесняват сериозно инвеститорите, то широкия щатски индекс S&P 500 трябва да се понижи под 2 300 пункта. Това е на около 300 пункта от нивата, при които затвори индекса в края на миналата седмица.

Много анализатори обаче, са на мнение, че едва ли ще станем свидетели на корекция от над 20%. Пред щатската икономика липсват симптоми за навлизане в рецесия, а кризите са единствените фактори, които вкарват индексите в "мечи цикли".

Най-големите опасения в момента, са по направление на бъдещата политика на Фед, както и високите финансови оценки. И двата проблема обаче, могат да станат нерелевантни, ако спадът продължи с подобни темпове още известно време...

От техническа гледна точка, индексът S&P 500 изглежда свръхпродаден в краткосрочен план. Рекордното му RSI от края на миналия месец, вече е в историята. Показателят е изключително близо до 50-дневната си SMA на седмична база, която се намира при нива от 2 520 пункта.

Има и още един начин, по който може да се гледа до кога може да продължи "мъчението" на инвеститорите. В исторически план, при върховете от 2000-та и 2007-ма година се наблюдава един и същ модел на поведение. Остра и бърза корекция между 8 и 12% в рамките на четири седмици, след което следват три-четири месеца на консолидация и тест на върха и чак тогава истинския мечи пазар.

Тоест, ако този сценарий се повтори, можем да видим край на инвеститорската мъка след две седмици. Естествено, едва ли може да се очаква през този период да продължим да виждаме понижение от подобен магнитут. По-скоро ще видим консолидация на индекса.