Доларът в началото на търговията в четвъртък се понижава спрямо всички основни валути. "Зелените пари" са под натиск, след като Федералният резерв се отказва от плановете си да повиши основните лихвени ставки през тази година. За инвеститорите това е сигнал, че регулаторът се готива да приключи тригодишната си кампания за нормализация на паричнокредитната си политика.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до най-ниското си ниво то началото на 2018 година. Доходността на двугодишните книжа спадна до 2,40 процента, а тази на петгодишните облигации слезе до 2,33 процента.

Днес сутринта американската валута се понижава спрямо японската с 0,19 процента до 110,47 йени за долара, като предишния ден загуби 0,6 процента, демонстрирайки максимален спад от януари насам.

Еврото в същото време расте с 0,11 процента до $1,1424, съществено отдалечавайки се от неотдавнашния си минимум в нивото $1,1177.

Фунтът стерлинг укрепва с 0,2 процента до $1,3218 , след понижението му вчера до $1,3205 за паунд.

Юанът, южнокорейският вон, индийската и индонезийската рупия, а така също и южноафриканският ранд в четвъртък поскъпват по отношение на амеракнския долар. Същото се отнася и до други т. нар. суровинни валути - австралийския и новозеландския долар.

Резултатите от заседанието на Федералния резерв е много благоприятно за развиващите се пазари, отбелязват анализаторите, цитирани от Bloomberg. Трейдърите преоценяват ситуацията, като се отказват от по-рано заложеното в курса на долара очакване за по нататъшно втвърдяване на американската паричнокредитна политика.