В хода на валутната търговия в понеделник щатският долар укрепва, но не поскъпва съществено спрямо еврото и британската лира, а спада по отношение на японската йена. В петък американската валута отбеляза забележимо отслабване.

Данните от търговията към 10:30 часа българско време показват разменен курс на общата валута по отношение на американската на ниво $1,1791 за евро - спад от 0,03% в сравнение с предходната сесия.

Спрямо японската валута американската поевтинява с 0,26% - до 109,31 йени за долар от 109,57 йени за долар при закриване на сесията в петък.

Британската лира стерлинг се търгува днес на пазар с 0,03% по-евтино - на ниво 1,3859 долара за едни паунд.

Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,04%, до 92,56 пункта.

В петък доларът беше притиснат от нарастващото търсене на инвеститорски риск на пазара и слабата америакнска статистика. Индексът на потребителските настроения в САЩ през август, според предварителните оценки, е спаднал до 70,2 пункта от 81,2 пункта през юли, докато се очакваше този показател да остане на предишното ниво.

Анализаторите на Commonwealth Bank of Australia, цитирани от Wall Street Journal, смятат, че доларът може да се засили тази седмица след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда.

Банковите анализатори очакват Фед да обяви намаляване на изкупуването на активи през септември, ако данните за пазара на труда за август се окажат силни. Те също така отбелязват, че речта на председателя на Фед Джером Пауъл на конференция в Джаксън Хоул в края на август може да съдържа някои сигнали за по-нататъшната политика на регулатора.