В началото на валутната търговия в четвъртък американският долар слабо се обезценява спрямо еврото, стабилен е спрямо йената и укрепва спрямо лирата стерлинг.

Търговците оценяват публикуваните преди това протоколи от заседанието на Федералния резерв, проведено на 26-27 януари. Те показват, че прогнозите на Фед относно дългосрочните перспективи на американската икономика стават по-оптимистични. Ръководителите на регулатора обаче не смятат за възможно в обозримо бъдеще да се създадат условия Централната банка да намали обема на мащабната си програма за обратно изкупуване на активи.

Британският паунд се обезценява сред изявленията на заместник-губернатора на Банката на Англия Дейв Рамсден, че Централната банка на Обединеното кралство има възможност да разшири програмата за обратно изкупуване на активи, за да стимулира икономическия растеж. Това вероятно е сигнал, че Британската централна банка не би искала да премине към политика на отрицателни лихвени проценти. Според Рамсдън Банката на Англия може да преразгледа редица ограничения в програмата за количествено облекчаване (QE), която е "изпитан инструмент".

Общата валута днес сутринта повиши курса си към американската с 0,05% - до $1,2044 за евро в сравнение с $1,2038 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската е 105,89 йени за долар срещу 105,87 йени за долар ден по рано.

Британската лира спадна с 0,1% до $1,3843 за паунд от $1,3587за паунд при затваряне на търговията в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,04% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,01%.