Доларът поскъпва спрямо еврото и фунта стерлинг в началото на петъчната валутна търговия. Федералният резерв на САЩ не промени основните лихвени ставки, но запази плана си за постепенно втвърдяване на парично-кредитна политика, подготвяйки почвата за вдигането на лихвата през декември.

В течение на 2018-а Фед три пъти покачва лихвената ставка и се готви да го направи за четвърти път през декември на фона на укрепването на американската икономика, ускорението на инфлацията и ръста на новите работни места.

Валутните инвеститори продължават да оценяват и резултатите от изборите за Конгрес на САЩ и влиянието им върху американската икономическа политика.

Днес сутринта японската валута се възстановява спрямо американската след спадането й до петседмичен минимум, покачвайки се до ниво 113,92 йени за долар от нивото 114,07 в края на търговията в четвъртък.

Еврото губи от стойността си към долара 0,11% - до $1,1350 от нивото $1,1363 в края на търговията в четвъртък. Вчера общата валута поевтиня с 0,54 процента спрямо долара, след като ЕК прогнозира по-нисък от очаквания от Рим ръст на Италия през следващите две годни.

Еврото поевтинява и по отношение на японската валута - с 0,25% - до 129,28 йени в сравнение с 129,61 йени за евро ден преди това.

Фунтът стерлинг днес сутринта се понижава с 0,1 процента до $1,3046. Въпреки това от началото на ноември британската валута отчита поскъпване по отношение на американската с 2,3 процента.

Австралийският долар губи 0,2 процента до $0,7242 заради опасенията от усилване на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.