В началото на валутната търговия в петък доларът слабо се понижава спрямо еврото, но укрепва позиции към японската йена. Хонконгският долар поскъпва спрямо американския с максимални от 15 години темпове.

Днес сутринта на пазара за едно евро дават $1,1785 в сравнение с $1,1777 при закриване на търговията в четвъртък, когато "зелените пари" поевтиняха с 0,9%.

Курсът на долара спрямо йената в същото време се покачва до 112,815 йени от112,49 йени за долара ден по-рано.

Еврото в петък се търгува по 133 йени в сравнение с 132,48 йени при закриване на вчерашната сесия.

Вниманието на трейдърите вече е насочено към заседанието на Федералния резерв, което ще се проведе на 25 и 26 септември. Повечето участници на пазара и анализатори са уверени, че Фед ще вдигне базовата ставка с 0,25 процентни пункта - до диапазона 2 - 2,25%.

Но независимо, че вдигането на основната лихва се смята за фактор укрепващ националната валута, този път това се оценява от някои експерти като сигнал за разпродажба на долари, пише Bloomberg.

Например, експертите на BNP Paribas Asset Management очакват спад в курса на долара с 10% спрямо кошницата от основни валути в следващите 6 - 9 месеца. Анализаторите на Invesco прогнозират понижение на долара спрямо еврото с 3% до края на тази година.

Участниците на пазара очакват от Фед и коментари за вероятните последствия върху американската и световната икономика от засилващите се търговски спорове. Освен това, отбелязват, те и други големи централни банки се приближават към втърдяване на паричнокредитната си политика.