Щатският долар се обезценява спрямо еврото и лирата стерлинги в хода на валутната търговия в сряда сутринта, стабилен е спрямо йената.

Търговците очакват резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, които ще бъдат съобщени по-късно днес. Повечето експерти очакват Фед да повиши своя референтен лихвен процент със 75 базисни пункта.

Преди това много анализатори допускаха възможността за повишаване на лихвения процент на Фед със 100 базисни точки наведнъж. на срещата през юли. Към момента обаче тези очаквания са отслабнали поради сигнали за влошаване на ситуацията в икономиката на САЩ.

Статистическите данни, публикувани във вторник, показват спад в продажбите на нови жилища през юни до най-ниското ниво от април 2020 г. и рязък спад в доверието на потребителите.

Повишаване на лихвения процент от Фед със 75 б.п в сряда трябва да бъде придружен от ястребови коментари от председателя на централната банка на САЩ Джером Пауъл, за да осигури значителна подкрепа за долара, каза анализаторът на FXTM Лукман Отунуга.

Ако централната банка на САЩ повиши лихвата по-малко от очакваното, доларът ще поевтинее, а предпазливите изказвания на Пауъл ще влошат ситуацията, отбелязва експертът, чието мнение е цитирано от Dow Jones.

Днес 10:30 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,16% - до $1,0145 заедно евро в сравнение с $1,0117 за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг увеличава стойността си на пазара с 0,13% - до 1,2052 долара за един паунд от 1,2028 долара за паунд в края на борсовата търговия във вторник.

Стойността на американската валута спрямо японската днес е 137,01 йени за един долара срещу 136,92 йени при закриване на сесията вчера.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона, днес губи 0,20%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,14%.