В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се покачва спрямо еврото, паунда, йената и другите основните световни валути. Пазарите се подготвят за натоварена седмица по отношение на заседанията на ключови централни банки, включително срещата на Федералната резервна система на САЩ, която приключва в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добави 0,1%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,03%.

Към 10:35 ч. българско време общата европейска валута се разменя срещу долара при курс $1,1277за едно евро в сравнение с $1,1284 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута в двойка с японската в същото време възлиза на 113,67 йени срещу 113,54 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британският фунт стерлинг във вторник сутринта спадна до $1,3205 за паунд в сравнение с $1,3217за паунд в края на предишната сесия.

Търговците очакват Фед да даде сигнал, че темпът на спиране на програмата за изкупуване на активи може да се ускори и че повишаването на лихвите може да започне по-рано, отколкото се смяташе преди, на фона на силно икономическо възстановяване, характеризиращо се с висока инфлация и силен растеж на заетостта.

Потребителската инфлация в САЩ се ускори през ноември до рекордните от четири десетилетия 6,8%.

Междувременно доларът е застрашен от рисковете при активно разпространение на новия вариант на коронавируса омикрон, тъй като забавянето на глобалния икономически растеж може да внесе несигурност в макроикономическите прогнози и да забави затягането на паричната политика в САЩ, пише Trading Economics.

Освен това тази седмица ще бъде времето на последните за годината заседания на Европейската централна банка, на Bank of England и Bank of Japan.