По време на валутната търговия в петък щатският долар се засилва спрямо еврото и британската лира, а слабо се променя спрямо йената.

Инвеститорите оценяват новите мерки за подкрепа на американската икономика, предложени в четвъртък от новоизбрания президент Джо Байдън. Пакетът от стимули за 1,9 трилиона долара, наред с други неща, включва директни плащания на жители на САЩ, добавки към обезщетения за безработица и увеличение на минималното заплащане, информира CNBC.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,2141 за едно евро в сравнение с $1,2155 за евро при затваряне на пазара в четвъртък.

Британският фунт стерлинги в петък поевтинява до $1,3674 за паунд в сравнение с $1,3689 за паунд в края на предишната търговия, търгува се по 1,1263 евро срещу 1,1262 евро за паунд вчера.

За един долар днес на пазара дават 103,78 йени в сравнение с 103,80 йени в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,11% по време на днешната търговията.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви вчера, че е твърде рано да се говори за някакви промени в паричната политика на американската централна банка, включително и за намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи.

"Фед ще поддържа мека парична политика за дълго време, доларът не трябва да продължава да расте", казва анализаторът на MUFG Лий Хардман, цитиран от Le Figaro.

Маниш Сингх, главен инвестиционен директор в Crossbridge Capital, очаква паундът да бъде стабилен спрямо щатския долар тази година или даже да се повиши до 1,4 долара за една лира. Сингх каза пред CNBC, че паундът може да надмине това ниво през 2022 г. на фона на това, че "ползите от Brexit нарастват с течение на времето".

Той също така отбеляза, че доларът ще отслабне тази година, като някои анализатори очакват той да падне с 20-30%.

Обменният курс на китайския юан към долара е 6,4678, в сравнение с 6,4745 юана за един долар предния ден.

Китайската народна банка инжектира ликвидност в банковата система като част от нейната програма за средносрочно кредитиране (MLF), като същевременно поддържа нивото на лихвените проценти по едногодишни заеми.

Както се посочва в изявлението на банката, днес регулаторът е предоставил 500 милиарда юана. Цената на едногодишните заеми остава на ниво лихва от 2,95% годишно за девети пореден месец.