Щатският долар поскъпва спрямо еврото, британската лира и йената при валутната търговия в понеделник.

Фокусът на пазара тази седмица са данните за динамиката на потребителските цени през август в САЩ, които ще бъдат публикувани във вторник от американското Министерството на труда.

Консенсусната прогноза на експертите предполага, че инфлацията в САЩ се е забавила малко миналия месец - до 5,3% на годишна база, в сравнение с 5,4% през юли, според данни на Trading Economics.

Търговците следят отблизо показателите за инфлацията, тъй като те пряко засягат плановете на Федералния резерв за отмяна на антикризисни мерки в подкрепа на икономиката. Последните коментари на служители на Фед предполагат, че Централната банка на САЩ възнамерява да започне намаляване на изкупуването на облигации до края на тази година.

Доларът беше подкрепен в понеделник от обща неприязън към риска на световните пазари на фона на нарастващите заразени от COVID-19 в страни с висок дял на ваксинираното население като Великобритания и Сингапур. Както и от сигналите за продължаващ регулаторен натиск върху бизнеса в Китай, пише Dow Jones.

Инвеститорите са притеснени от потенциалното въздействие на новата вълна на COVID-19 върху икономическия растеж, както и от инфлационния натиск, казват анализатори на IG. "Регулаторният натиск в Китай изглежда далеч не е приключил", се казва в проучването на IG.

В понеделник към 10:12 часа българско време общата валута се обезценява спрямо американската с 0,28% - до ниво на размяна 1,1775 долара за едно евро в сравнение с $1,1814 за евро при затварянето на пазара в петък.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличава с 0,21% - до 110,14 йени за долар при 109,94 йени за долар в предходната сесия.

Британската лира стерлинг спада спрямо американската валута с 0,22%, и днес на пазара се търгува по 1,3799 долара за паунд.

Доларът спрямо китайската валута също се повишава по време на търговия с 0,14% - до 6,4535 юана за един долар .

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,17%, а по -широкият доларов индекс WSJ - 0,1%.