Щатският долар активно се понижава спрямо повечето световни валути в началото на валутната търговия в понеделник , търговците реагират на новината за фалита на две американски банки.

Както беше съобщено, американската банка Silicon Valley Bank премина под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC). FDIC ще продаде активите на Silicon Valley Bank, което ще позволи плащания по незастраховани депозити. Фалитът на банката е най-големият от финансовата криза през 2008 гоидна.

Регулаторите затвориха и по-малката, базирана в Ню Йорк, Signature Bank, която беше популярна сред собствениците на криптовалута.

Инвеститорите се опасяват, че проблемите на американските банки могат да се разпространят и в световната финансова индустрия, пише MarketWatch. Въпреки това изявленията на регулаторите за готовността им да подкрепят банковия сектор, включително чрез предоставяне на облекчено финансиране, донякъде успокоиха участниците на пазара.

Освен това трейдърите смятат, че на фона на проблемите във финансовия сектор Фед може да смекчи подхода си към паричната политика, като реши да повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта на заседанието през март, вместо да го повиши с 50 пункта.

Към 10:12 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,77% - до $1,0725 за едно евро срещу $1,0643 за евро при затварянето на сесията миналия петък.

Британската лира стерлинг вдига куса си спрямо долара с 0,69% и се търгува за около $1,2111 за един паунд срещу $1,2030 в края на последната сесия.

Американската валута спадна с 0,37% и спрямо японската като се разменя на пазара на ниво 134,48 йени за един долар при 135,03 йени за долар в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,7% по време на сутрешната сесия в понеделник.