В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар съвсем слабо отстъпва пред еврото и паунда , като слабо се понижава и по отношение на японската йена.

Днес сутринта, към 10:20 часа българско време за едно евро на пазара дават 1,1569 долара, като общата валута поскъпва с 0,13% спрямо края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската национална валута в същото време се понижава леко до 111,26 йени за долар срещу 111,41 йени за долар при закриването на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг слабо се покачва спрямо американските пари, като в четвъртък сутринта се разменя с 0,06% по-скъпо - по около 1,3600 долара за едни паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта е стабилен, като по-широкият доларов индекс WSJ добавя към стойността си 0,02%.

Известен напредък в решаването на проблема с лимита на държавния дълг на САЩ допринася за увеличаване на апетита за риск на световните пазари, казват анализатори от Mizuho Bank.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл заяви вчера, че републиканците са готови да подкрепят спешно увеличаване на лимита на националния дълг с фиксирана сума, която ще покрие правителствените разходи преди крайния срок за декември. Демократичните сенатори дадоха да се разбере, че ще приемат предложението на републиканците, съобщава Bloomberg.

Това ще премахне заплахата от блокиране на правителството в краткосрочен план, но ще отложи политическата битка за лимита на държавния дълг за края на тази година.

Фокусът на пазара тази седмица са данните от септември за броя на работните места в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Експертите, анкетирани от MarketWatch, очакват средно увеличение на броя на работните места в страната миналия месец с 500 хиляди и намаляване на безработицата до 5,1% от 5,2%.

Ръстът на заетостта през септември вероятно ще бъде достатъчен, за да започне Фед да прекратява програмата си за изкупуване на активи още тази година, казват експерти.

Данни от браншовата организация Automatic Data Processing Inc. (ADP), публикувани предишния ден, показват увеличение на броя на работните места в частния сектор на САЩ през септември с 568 хиляди. Същевременно ADP ревизира данните за август към по-лошо : броят на работните места през месеца се е увеличил с 340 хиляди, а не с 374 хиляди, както бе съобщено по-рано.