По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар продължава да поскъпва поради нарастващото геополитическо напрежение и търсенето на по-безопасни активи. Както и заради очакванията за по-бързо затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ в сравнение с другите големи централни банки.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес добавя 0,17%, по-широкият индекс на долара WSJ се покачва с 0,18%.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута се разменя срещу долара на ниво $1,0783 за едно евро, колкото и в края на предишната сесия. Еврото поевтиня под нивото от $1,08 за първи път от май 2020 г. поради несигурност относно времето за повишаване на лихвените проценти в еврозоната.

Британската лира стерлинг днес сутринта поевтинява с 0,45% - до $1,3005 за един паунд от $1,3019 за паунд при закриване на търговията в понеделник.

Обменният курс на американската валута спрямо японската се повиши до 128,11 йени за долар - максимум от май 2002 г., спрямо 126,99 йени за долара в края на предишната сесия.

Ден преди това ръководителят на Японската централна банка Харухико Курода потвърди ангажимента на регулатора към хлабава парична политика, въпреки призивите за нейното затягане, за да овладее отслабването на йената.

Апетитът за риск на глобалните пазари намалява на фона на геополитически опасения, както и заради влошаване на прогнозите за световната икономика, каза анализаторът на IG Yep Jun Rong, цитиран от Dow Jones.

Междувременно изявленията на представителите на Фед допринасят за нарастването на очакванията за рязко затягане на политиката на Централната банка на САЩ. Така президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Балард заяви в понеделник, че не изключва възможността за повишаване на основния лихвен процент на Фед със 75 базисни пункта наведнъж, въпреки че не вярва, че това ще бъде задължително.

"Повишаване на лихвите с повече от 50 базисни точки не е в моя основен сценарий," каза Балард по време на събитие в понеделник. "Не го изключвам, Фед е повишавал лихвите с по-бързи темпове в миналото", отбеляза той.

Според Балард Фед трябва да повиши лихвения процент до 3,5% до края на тази година, за да постави инфлацията под контрол, а това ще изисква няколко увеличения на лихвите с по 50 базисни точки.