По време на валутната търговия в четвъртък сутринта доларът се променя слабо спрямо еврото и паунда, докато американските пари рязко се понижават по отношение на йената.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута губи около 0,06% и се търгуваше за 1,0062 долара срещу 1,0081 долара за едно евро при затваряне на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг се разменя на пазара при курс 1,1600 долара за един паунд в сравнение с 1,1625 долара за паунд в края на вчерашната търговия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската спадна с 0,32% и възлиза на 145,72 йени за един долар срещу 146,37 йени за долар предишния ден. По-рано този месец йената поевтиня до най-ниското си ниво от 1990 г. насам.

Индексът ICE, който показва представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с около 0,1%. През последните две сесии индикаторът се понижи с 2% и падна до месечно дъно.

Основната причина за спада на долара тази седмица беше очакването, че Федералният резерв може да забави темпото на повишаване на основната лихва, тъй като инфлацията отслабва и заради проблемите в икономиката на САЩ, пише Trading Economics.

Анализаторите очакват американският паричен регулатор да повиши лихвените ставки със 75 базисни пункта през ноември и с 50 базисни пункта през декември.

Също така пазарните участници очакват резултатите от заседанията на Европейската централна банка и на Централната банка на Япония, които ще приключат тази седмица.

Очаква се днес ЕЦБ отново да повиши основните лихвени проценти със 75 базисни пункта. Европейският паричен регулатор е ограничен да откаже повишение на лихвените проценти в близко бъдеще, тъй като ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно все още не е достигнал своя връх, каза главният инвестиционен директор на BlueBay Asset Management Марк Даудинг в интервю за Dow Jones.

Междувременно централната банка на Япония утре най-вероятно няма да промени основните параметри на своята парична политика.