Facebook работи върху създаването на нова криптовалута, която ще позволи на потребителите да прехвърлят пари в приложението й за съобщения WhatsApp. Компанията ще се фокусира първо върху пазара на парични преводи в Индия, според източници на Bloomberg.

Валутата ще е от вида стабилна монета (stablecoin) и ще е фиксирана към долара, за да бъдат сведени до минимум колебанията в стойността й. Криптовалутите от този тип обикновено са подкрепени от традиционни валути или суровини, за да се предпазят от голямата волатилност, присъща на цифровите монети.

Facebook засега е далеч от пускането на валутата, защото все още работи върху стратегията. Технологичната компания обмисля възможност за задържане на активи или редовни валути, чиято роля ще е да защитят стойността на stablecoin.

Компанията на Марк Зукърбърг отдавна се очаква да предприеме стъпка във финансовите услуги, след като през 2014 г. нае бившия президент на PayPal Дейвид Маркъс, за да ръководи приложението Messenger. През май 2018 г. Маркъс застана начело на блокчейн дейностите на Facebook, които засега се пазят в тайна. Компанията активно наема хора и вече има около 40 служители в блокчейн подразделението си.

"Подобно на много други компании, Facebook проучва начини да се възползва от силата на технологията блокчейн. Този нов малък екип изследва много различни приложения. Нямаме какво друго да споделим", се казва в изявление на компанията, цитирано от Bloomberg.

Приложението WhatsApp е много популярно в Индия, като има над 200 млн. потребители. Тя има водеща роля в паричните преводи - хората са превели 69 млрд. долара към азиатската страна през 2017 г., по данни на Световната банка.

През изминалата година имаше бум в криптопроекти, свързани със стабилни монети. В един момент имаше над 120 подобни предприятия, според уебсайта Stable.Report, който следи тези виртуални разплащателни средства. Целта е да се създаде цифрова монета, която да е много по-лесна за използване при ежедневните покупки, тъй като е по-стабилна от валутите като Bitcoin.

Инициативата обаче се оказа трудна за реализиране на практика и много от компаниите прекратиха дейност.