Вчера във Франция гръмна грандиозен банков скандал за данъчни измами, който може да има много негативно отражение върху стабилността на и без това изнервения финансов пазар в Еврозоната и ЕС. Френските медии съобщават, че от сутринта 160 служители на френската служба за финансови престъпления (SEJF), заедно с 16 френски и 6 германски магистрати са влезли в офисите на четири от най-големите френски банки, както и в тези на една оперираща в страната британска кредитна институция, която е най-голямата банка в Европа.

Според Le Monde това е мащабна операция, която се провежда срещу Societe Generale, BNP Paribas, дъщерното й дружество Exane, Natixis и HSBC. Те се подозират в схеми за укриване на данъци и пране на пари за близо 140 млрд. евро като срещу тях се води разследване от френската Национална финансова прокуратура (PNF).

Европейският пазар на дизелово гориво отново е под обстрел заради протестите във Франция

Европейският пазар на дизелово гориво отново е под обстрел заради протестите във Франция

Франция е обхваната от стачни действия, които се усещат особено силно в рафинериите за суров петрол

"Тези съдебни производства са породени от финансов скандал, разкрит от Le Monde през 2018 г., който кара държавата да губи няколко милиарда евро данъчни приходи всяка година: "CumCum".

Зад това латинско наименование се крие широко разпространена практика във финансовите институции, състояща се в организиране на сложни операции на пазарите, с цел заобикаляне на данъка върху дивидентите, дължим от акционерите на компании, регистрирани на борсата", припомня Le Monde.

Френският сайт Capital посочва, че сегашните претърсвания са следствие на пет предварителни разследвания започнали в края на 2021-а по медийни разкрития направени три години по-рано.

Британската банка HSBC спира финансирането на нови петролни и газови проекти

Най-голямата европейска банка спира финансирането на петролни и газови проекти

С известни изключения

"Група от шестнадесет медии разкри през 2018 г. чрез "Досиетата CumEx" тези подозрения за огромни данъчни измами. Сумата, първоначално оценена на 55 милиарда евро, беше значително увеличена през 2021 г. от консорциума, достигайки до 140 милиарда евро за двадесет години", обобщава Capital.fr.

Сайтът Agefi дава някои интересни подробности относно схемата разкрита от медийния консорциум воден от френския Le Monde и германското издания Correctiv.

"Разследването на PNF следва по-специално жалба, подадена през 2018 г. от 250 данъкоплатци под ръководството на депутата-социалист Борис Вало (Boris Vallaud). Последното беше предизвикано от разкритията на международен медиен консорциум, включително германския разследващ вестник Correctiv и Le Monde, за така наречените практики "CumCum".

Последните се състоят в използването на арбитраж за дивиденти, за да се позволи на чуждестранни клиенти, притежаващи акции в регистрирани френски компании, да избегнат данъка върху дивидента", пише Agefi.

Изданието припомня, че въпросните схеми за заобикаляне на дължимите данъци върху дивидентите вече са предизвикали съдебни дела в Германия, където съдилищата преследваха дузина пазарни оператори през 2018 г., включително Deutsche Bank и Société Générale, които обжалваха.

Като част от разследванията на тези незаконни договорености, известни като "cum ex" през Рейн, бяха претърсени и помещенията на BNP Paribas във Франкфурт. По въпросните схеми в Германия вече има приключили дела с осъдителни присъди срещу лица, които се смятат за едни от създателите им Според Agefi точно по такова дело през декември 2022-а на осем години затвор е бил осъден адвокат.

В репортажа си по случая телевизионният канал Europe1 дава допълнителни подробности по аферата в която е можела да затъне и друга голяма френска банка - Credit Agricol.

"Спомената от пресата сред банките, които биха могли да използват тази схема, Crédit Agricole чрез дъщерното си дружество Cacib не е едно от предприятията, обект на претърсванията във вторник сутринта, според близък източник. По време на предишни разкрития през 2021 г. групата Crédit Agricole посочи пред AFP, че "не е предлагала споразумения на своите клиенти с цел арбитраж на дивиденти, нито е извършвала арбитражни транзакции за своя собствена сметка на дивиденти", но че той извършва хеджиращи операции "в съответствие с действащите законови, данъчни и регулаторни правила", се казва в информационния материал на медията.