Британската банка HSBC, която е най-голямата европейска банка, ще спре да отпуска финансиране - под формата на кредити или през финансовите пазари, за нови проекти, свързани с газ и петрол, съобщава Reuters. Мярката е част от актуализираната политика на банката по отношение на енергийните проекти. HSBC планира да бъде въглеродно неутрална до 2050 година, или дори по-рано, в съзвучие с целите от Парижкото споразумение.

Ръководството на банката е под натиска на своите акционери да ускори отказа си да подкрепя изкопаемите горива. Банката вече съобщи, че ще ограничи работата си по въглищни проекти, заявявайки своите климатични ангажименти. Засега работата с природния газ ще продължи и проекти ще получават средства на фона на енергийната криза и войната в Украйна, която ограничи доставките на суровината, уточняват от банката.

През ноември стана ясно, че  HSBC ще затвори една четвърт от клоновете си във Великобритания. В разпространено от финансовата група изявление се казва, че от април 2023 година броят на клоновете ще бъде намален със 114, т.е. с една четвърт, като 327 ще продължат да работят. Като основна причина за това решение е посочена промяната в предпочитанията на клиентите, които все по-често прибягват до интернет банкирането.

"За последните 5 години, използването на мрежата от банкови клонове от редовни клиенти е намаляло с 65%. Спадът в използването на банковите клонове се ускори силно след пандемията от Сovid, като някои от клоновете, които се закриват, обслужват по-малко от 250 клиенти седмица", отбелязват от HSBC.

По информация на BBC в резултат на планираното преструктуриране, около 100 банкови служители ще загубят работата си.

HSBC затваря една четвърт от клоновете си във Великобритания

Най-голямата европейска банка затваря една четвърт от клоновете си във Великобритания

Основната причина е отлив на клиенти