Иранските власти арестуваха близо 100 валутни търговци, затвориха дузина борси за обмяна на валута и замразиха банкови сметки за 200 трилиона риала (5.3 милиарда долара) в най-голямата репресия срещу обменните бюра за последните 6 години.

Действията на властите са част от мерките за ограничаване на обезценката на националната валута, която заплашва да повиши цените в момент на нарастващо обществено недоволство.

Заради недостига на долари в Иран, иранският риал спадна с повече от 10% от началото на годината, отслабвайки драстично спрямо американската валута. През последните дни 1 долар се разменя срещу около 50 000 риала, а само преди година се търгуваше между 37 000 и 38 000 риала.

90-те валутни търговци са арестувани при полицейската акция, координирана с централната банка. Затворени са 10 валутни борси, а още 16 са с предупреждение за затваряне. Замразени са 755 банкови сметки с годишен оборот от 200 трилиона риала (5.3 милиарда долара).

Регистрираните борси предлагат по-високи валутни курсове спрямо долара от официалните банки, което ги прави популярни сред иранците притежаващи твърда валута за продажба.

Макар санкциите срещу Иран да бяха вдигнати през 2015 г., САЩ поддържат наложени сериозни ограничения на Техеран, а големите световни банки отказват да работят с ислямската република.

Страната е в тежка икономическа ситуация, а жизненият стандарт е нисък. Иран страда от недостиг на американски долари, които си набавя трудно чрез канали в съседни държави като ОАЕ.

САЩ обаче се опитва да отреже този достъп, а враждата между Вашингтон и Техеран се задълбочи при управлението на Доналд Тръмп, който заплаши иранците с нови санкции.

"Все още държим доларите в торбички, сякаш са наложени санкции. Валутният пазар винаги е първото място, което показва, че предстои криза", разказва местен валутен експерт.

Спекулация или икономическа криза?

Иранското правителство е подложено на нарастващ натиск от страна на политическите му опоненти и обикновените иранци да изпълни обещаното съживяване на икономиката. През декември избухнаха масови протести по икономическите причини - най-сериозното предизвикателство пред управляващите от десетилетие.

В последните дни властите многократно призоваха гражданите да не изпадат в паническо купуване на чужда валута и да не вярват на спекулантите. Много валутни борси отказват да продадат повече от 1000 долара на физически лица. "Можете да вземете колкото си искате евро или паундове, но не и долари", казаха от една борса.

За иранците, които очакват по-висока инфлация и искат да запазят спестяванията си, доларът е "сигурно убежище", казва Маздак Рафати, управляващ партньор в Ludwart International Consulting. Обезценката на риала показва "недоверие в местните икономически структури и лидери", смята Рафати.

Властите обаче отричат да има проблем. Правителството "няма трудности при достъпа до чуждестранна валута и няма недостиг в своите резерви". Валутните пазари са свидетели на "нереално и ненужно търсене", заяви говорител на правителството.

"Новодошлите на валутния пазар" искат да се възползват от "нарастващата разлика между официалния и уличния курс". Търсенето, подхранвано от "спекулантите", трябва да бъде контролирано, смята ирански икономически журналист.

"На пазара има спекуланти, които искат пазарът да се покачва, доларът да продължава да се покачва", твърди местен валутен търговец.