Веднага след отварянето на Истанбулската фондова борса вчера основният индекс XU100 се срина с над 7% при общ спад на тържището от почти 10%, а днес понижението му продължи, като от затварянето в петък до дъното си той изгуби над 15% от стойността си, въпреки че след това пазарът се възстановилеко.

Това е най-тежкият двудневен спад на борсата от над две десетилетия, а само вчера сривът ѝ беше най-тежкия от Голямата рецесия досега.

Спадът на борсата се наблюдаваше и при банките, като индексът на финансовите институции изгуби 8%.

Заради срива на пазара, търговията спираше няколко пъти вчера, а днес този феномен продължи да се наблюдава. Лекото възстановяване, след което индексът е на общ спад от почти 7% спрямо равнището си в петък, се дължеше на акциите на експортоориентираните компании и на бизнесите, които получават плащания в чуждестранна валута.

Сривът на Инстанбулската фондова борса е следствие от почти идентичния спад на турската лира, който пък се дължи на решението на Ердоган да уволни гуверньора на Турската централна банка Начъ Агбал, след като той увеличи основния лихвен процент до почти 19% - ход, който президентът не одобрява.

Пазарите привидно се успокоиха, след като един от най-приближените съветници на Ердоган - Игит Бюлют посочи, че под ръководството на Сахап Кавчиоглу централната банка ще се въздържа от "извънредни" ходове. Въпрки това Бюлют изтъкна, че според президента високата инфлация се дължи на високите лихвени проценти, въпреки че според икономиката подобно твърдение не е вярно.

Във всеки случай това означава, че Ердоган вероятно ще върне основния лихвен процент към изкуствено занижените стойности, които бяха сред причините за поевтиняването на лирата изначално.