Италия ще наложи данък на фирмите, задължавайки ги да плащат такса от 3% за някои интернет транзакции. Това реши бюджетната комисия към Долната камара на италианския парламент.

Действието на италианските власти е насочено срещу заобикалянето на данъчните правила на ЕС, от което се облагодетелстват големите технологични компании.

Италия отдавна се оплаква, че компании като Amazon, Apple и Google от години успяват да избегнат плащането на данъци, поддържайки тезата, че нямат "стабилно присъствие" на Апенините, въпреки че генерират огромни приходи там.

За да се преодолее това препятствие, новият "уеб данък" ще бъде насочен към фирми, които купуват "нематериални цифрови продукти" като реклами и спонсорирани връзки, вградени в уеб страници. Той няма да се отнася за електронната търговия.

Министерството на финансите заяви, че ще определи точно кои услуги ще се облагат до следващия април. Таксата за продажби ще бъде въведена през 2019 г. и се очаква да донесе в бюджета 190 млн. евро годишно.

Компаниите ще трябва да плащат само ако правят повече от 3000 цифрови транзакции за една година.

Мярката е включена в проектобюджета за 2018 г., който трябва да бъде приет преди края на годината. Горната камара - Сената първоначално предложи тарифа от 6%, но тя бе намалена наполовина в Долната камара.

Европейската комисия е наясно със загрижеността на държавите, свързана с неефективността на съществуващите разпоредби, но призова страните-членки да изчакат Брюксел да излезе с общоевропейско решение на проблема, вместо да действат самостоятелно с промени в националните закони.

Според законодателството на ЕС корпоративните данъци се плащат, когато фирмите имат физическо присъствие в рамките на Съюза, което позволява на големите дигитални мултинационалните компании да отчитат по-голямата част от приходите си в държавите с ниски данъци, където са разположили централата си.

Най-големите икономики на континента - Германия, Франция, Италия и Испания настояват за промени в данъчните закони на ЕС, но срещат съпротивата на по-малките държави като Люксембург и Малта, които се опасяват, че реформата може да навреди на икономиките им.

Франция също предложи свой собствен данък върху цифровите услуги, но Брюксел предупреди държавите да не предприемат солови акции.

"Държавите-членки разбираемо са разочаровани от приходите, които губят. Но една съвкупност от национални мерки може да създаде вратички, съдебни сблъсъци и изкривявания в единния пазар", заяви говорител на Комисията.

"Европейската комисия в момента разглежда всички възможни варианти за политики, за да предложи следващата пролет нови правила за данъчно облагане на цифровата икономика", обясниха от Брюксел.