Две седмици след началото на новата година, за стотици хиляди българи вече е ясно, че ще плащат значително по-високи местни данъци и такси.

Каква е причината? "Те не са пипани повече от 11 години и причината е абсолютно същата, поради която скачат цените в магазините. Реално данъците и таксите са разходно оправдание и аз трябва със сигурни приходи да обезпеча разходите на общината", заяви в телевизионно интервю кметът на Русе Пенчо Милков. В дунавския град имотните данъци регистрират 50-процентов ръст.

Данъци в някои държави, които ще ви удивят със своята абсурдност

Данъци в някои държави, които ще ви удивят със своята абсурдност

От данък върху газовете на кравите и барбекюто до такива върху гипса и наднорменото тегло...

Има, обаче, и община, в която скокът може да достигне астрономическите 500%. Това е Златица. Новият кмет Любомир Цветков заяви, че общината е в плачевно финансово състояние и няма друг избор, освен да предприеме непопулярната мярка, припомня "Сега". Такса смет не е била променяна от 2013 г., а данък сгради - от 2017 г. Засега решението не е допуснато за разглеждане в Общинския съвет.

В Девня и Горна Оряховица данъците и таксите скачат с десетки левове за средно жилище. В Бургас увеличението е с двуцифрен процент след 15-годишно "замразяване".

В огромни части от България общините не си събират данъците

В огромни части от България общините не си събират данъците

Всяко повишение може да вдигне и броя на тези, които отказват да плащат

Русенският кмет не смята, че случващото се в момента с местните данъци и такси е драстично. "Очаквахме държавата да направи промяна в Закона за местните данъци и такси - трябваше да актуализира данъчните оценки, които са близо пет пъти по-ниски от пазарните цени. Общините не могат да определят правилата за данъчната оценка, могат единствено да сложат промил върху нея. Когато държавата я държи неадекватна в цяла България, се получава това - кметовете да са лоши", категоричен беше той.

От Сдружението на общините уточняват пред Nova, че най-рано през април ще може да се направи точна оценка средно в страната с колко се е увеличила данъчната тежест.

В три от най-големите градове у нас, които имат и нови кметове - София, Пловдив и Варна, промяна поне на този етап няма.