Изминалата година бе изключително успешна за щатските индекси, които след ръст от над 25% регистрираха най-голямото си повишение от шест години насам. И сигурно си мислите, че гениалните инвеститори милиардери, начело на някои от най-големите фондове за управление на активи са се представили повече от отлично? И ще сгрешите. Поне за повечето от тях.

Последните стават първи, благодарение на сигурни залози

Късметът се усмихна и на Бил Акман от Pershing Square Holdings след няколко изключително лоши години. Фондът му обаче се отличи с доходност от 58.1% през 2019-та година, изпращайки го на върха при най-именитите инвеститори.

Това беше първото нетно положително годишно представяне за фонда на Акман от три години. И това се дължи на увеличената позиция в Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет през годината, според данните на Комисията за ценни книжа и борси. През септември Акман каза, че резултатите на фонда се дължат на влиянието на Бъфет, без да конкретизира.

И тук превъзходството на фонда на Акман над ръста на широкия щатски индекс е значително - близо два пъти. Разбира се, инвеститорите е добре да се обърнат и към предходната история на резултатите на Акман, за да си спомнят, че на пазарите не само се реализират големи доходности.

В края на септември Акман притежава около 4 милиона акции на Berkshire Hathaway клас B на стойност около 555 милиона долара, според данните на GuruFocus.

През август Акман каза на инвеститорите, че позицията в Berkshire Hathaway възлиза на около 11% от нетната стойност на активите на Pershing Square. Откакто Ackman обяви инвестицията, акциите на Berkshire Hathaway са натрупали приблизително 16%.

В допълнение към Berkshire Hathaway, инвестициите на Pershing Square включват Starbucks, Lowe's, Chipotle и Restaurant Brands International, компанията майка на вериги за бързо хранене като Burger King и Popeyes, според данните от третото тримесечие.

Конкуренцията понякога е жестока, резултатите често не са впечатляващи

Фондът Citadel на Кен Грифин отчете доходност от 19.4% за изминалата година, която се оказа малко над тази на най-върлия му враг и конкурент - Point72 на Стив Коен, в размер на 16%. Конкуренцията между двата фонда премина границите на нормалното и се превърна в истинска война, като най-малко петима мениджъри от Point72 напуснаха, за да започнат работа в Citadel.

Въпреки ожесточената борба обаче и двата фонда се представиха далеч под доходността на широкия щатски индекс S&P 500, възлязла на около 29% през изтеклата вече 2019-та година.

Големите са доста по-предпазливи

Оказва се, че сред лидерите по доходност, за последната една година е и Рей Далио - ръководителят на най-големият хеджфонд в света - Bridgewater. При това милиардерът прави това без особени усилия и с доходност от 15.96% за последната една година. И докато други години, това би бил отличен резултат, постигнатата от Далио доходност е с цели 13 процентни пункта под реализираното от S&P 500 през изминалата година.

Ако се вгледаме в портфейла на Далио, ще видим, че най-голямата му позиция с дял от 40% е TLT Ishares 20+ Years, или облигационен индексен фонд инвестиращ в дългосрочни облигации. Още по-интересното е, че този фонд му е донесъл средна възвръщаемост от 13.57%.

С второ най-голямо тегло се отличава друг индексен фонд - Vanguard Total Stock Market. Този широкодиверсифициран нискоразходен индексен фонд е донесъл на инвеститорите на Далио доходност от 26.04%, съпоставима с тази на широкия щатски индекс S&P 500.

Третата най-голяма позиция с дял от 15% е друг облигационен фонд, но този път с по-краткосрочни облигации - Ishares 7-10 Year Treasury, донесъл му скромната възвръщаемост от 7.25% за последната една година. Следват две инвестиции от по 7.5% от портфейла му свързани със суровини, чрез индексните фондове - Ipath Bloomberg Commodity Index и най-големия златен фонд SPDR Gold Shares. Двата фонда са му донесли съответно възвръщаемост от 6% и 21.4% за последната една година.

Останалите инвестиции на Далио са с тегло от под 5% от портфейла му.

Бъфет с доходност два пъти по-малка от пазарната

На втора позиция сред най-популярните инвеститори милиардери за последната една година е гениалният Уорън Бъфет. И ако си мислите, че Бъфет бие пазарът в среда на изключително силен ръст, отново ще сгрешите. И все пак, "Оракулът от Омаха" заема втората позиция сред най-добрите инвеститори с доходност от 12.99% реализирана от неговия Berkshire за последната една година, или близо наполовина на реализираното от широкия индекс S&P 500.

Най-голямата позиция на фонда на Бъфет към края на третото тримесечие е била Apple. Той притежава дял оценен на над 75 милиарда долара, на база на рекордните цени на акциите на компанията. Интересен е фактът обаче, че фондът на Бъфет е продал 750 000 акции през третото тримесечие, което не е било особено добро решение, като се има предвид силното поскъпване на акциите през четвъртото. Все още не са излезли данни дали Бъфет е продължил да продава акции на най-голямата по пазарна капитализация компания в света, през последните три месеца на годината и в среда на рекордни цени на акциите на компанията.

Най-голямото намаляване на позиции на легендарният инвеститор обаче, е било във финансовата институция Wells Fargo. Фондът му е намали дела си с 48 милиона акции, като по последни данни държи близо 378.4 милиона акции от банката.

Инвеститорите трябва да се притесняват от продажбата на Бъфет, след като ги е държал в портфейла си над 30 години.

Ощe по-голямо като процент е било намаляването на дела в петролната компания Phillips 66, която изненадващо се появи в портфейла на Бъфет преди няколко години. Продажбите през третото тримесечие на 2019-та година представляват 56% намаляване на позицията в компанията.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции