След лошата 2022 г. година за облигациите, днес перспективите са по-добри. Толкова по-добри са, че Сара Деверьо, която е глобален ръководител на групата с фиксирани доходи във Vanguard, започна да развява плакат из офиса си, заявявайки "Облигациите се завръщат".

"Не съм виждал подобна възможност от дълго време след десетилетие на доходност на нулева долна граница", казва Деверьо, чието подразделение управлява активи на стойност над 2 трилиона долара.

Vanguard е вторият по големина мениджър на активи в света с управлявани активи на стойност 7,7 трилиона долара.

При облигациите е най-известен с индексните фондове. Но също така е и един от най-големите доставчици на активни облигационни фондове в САЩ с активи от 890 милиона долара, а Деверьо помага да ръководи отговорността за активно управление.

Деверьо се присъедини към Vanguard през 2019 г. от Goldman Sachs, където прекара повече от две десетилетия, специализирайки в обезпечени с ипотека ценни книжа и структурирани продукти.

Тази година тя беше призната от Barron's за втори път като една от 100-те най-влиятелни жени в американските финанси. Деверьо разговаря с Barron"s на 24 май за перспективите за икономиката на САЩ и инфлацията и къде вижда възможности сега.

Накъде върви икономиката на САЩ?

Вярваме, че ще имаме плитка рецесия по-късно тази година. Това беше нашето мнение в началото на годината и си остава такова. Ние не призоваваме за твърдо приземяване.

Инфлацията падна от своя връх, но все още е твърде висока за комфорт. Накъде от тук нататък?

Войната с инфлацията не е приключила. Постигнахме напредък от приблизително 9% на 5% в индекса на потребителските цени. Нашата перспектива е, че основният PCE [основният ценови индекс на личните потребителски разходи] ще приключи тази година на 3,3% и до края на следващата година ще бъде в ниските двойки.

По-голямата част от напредъка беше от страна на предлагането: намаляването на инфлацията на стоките, тъй като прекъсванията във веригата на доставки бяха разрешени. Това е страхотно, но трябва да видим, че търсенето отслабва, по-специално заплатите и пазара на труда.

Това има голямо влияние върху по-високите цени на услугите. Това е, върху което се фокусира Фед и тази обувка все още не е паднала. Пазарът на труда се охлади, но остава напрегнат. По-рано тази година имаше две свободни работни места за всеки безработен, който искаше работа.

Това съотношение спадна, но все още е 1,8 и трябва да се доближи до 1:1. Това е същността на това, което Фед трябва да направи: охладете пазара на труда, така че тези излишни свободни работни места да бъдат затворени, но се опитайте да не преминете към съкращения и дълбока рецесия. Това е трудна игла за конец.

Пазарът на труда е изоставащ индикатор и когато се пропука, има тенденция към рязко движение. Тази динамика е в основата на нашата перспектива за плитка рецесия.

Исторически погледнато, когато безработицата скочи по време на рецесия, половината от нея се дължи на съкращения или по-малко свободни работни места, а другата половина на хора, които влизат или се връщат на работната сила и не намират работа веднага.

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Навлизаме в "сезона на печалбите" в САЩ

Този път е различен, тъй като не предвиждаме увеличаване на участието на работната сила по начина, по който се е случвало в миналото. Това се дължи на демографията и много други неща. Но на практика слага капак на безработицата, нарастваща над 5%. За да намали инфлацията, Федералният резерв ще трябва да продължи борбата си и да ни прекара през плитка рецесия.

Трябва ли Фед отново да повиши лихвените проценти през юни или да спре?

Нашето мнение е, че Фед ще направи пауза през юни, за да оцени въздействието на рестриктивната политика върху инфлацията и пазара на труда, но паричната политика има дълги и променливи забавяния и много затягане влезе на пазара за кратко време.

Много е трудно да се предскаже кога тези по-строги финансови условия ще ухапят. Нашият основен случай е, че Фед ще задържи лихвените проценти на ограничителна територия през остатъка от годината, защото смятаме, че това е необходимо за забавяне на икономиката и по-специално за охлаждане на пазара на труда.

Това от своя страна ще охлади инфлацията. Не вярваме, че Фед ще намали лихвите по-късно тази година, както прави пазарът.

Vanguard нарича периоди на икономическа несигурност и пазарна волатилност "Vanguard weather". Как изглежда прогнозата?

"Като човек, който се занимава с фиксиран доход от 25 години, виждам много възможности, ако работите с правилния мениджър. Среда като тази изиграва силните ни страни и предвещава активно [управление].

Волатилността води до дисперсия в оценката, а по-голямата дисперсия означава повече възможности за монетизиране на тази относителна стойност. Когато всичко се търгува на едно и също ниво и няма волатилност, няма възможност за улавяне на стойност извън индекса", коментира още Деверьо.

Волатилността може също да доведе до периоди на дислокация, при които оценките надминават. Кризата на Silicon Valley Bank по-рано тази година е пример. Добрият активен мениджър ще има сух прах за разгръщане. Насочваме се към рецесия и кредитният риск нараства.

Това е мястото, където нашите най-добри в класа кредитни екипи могат да се разграничат, като изберат правилните имена. Има много печалби в сектори като корпоративното кредитиране.

Къде другаде са възможностите?

"Като се има предвид нашата икономическа прогноза, ние предпочитаме висококачествен тилт. Това са държавни облигации, общински облигации и [ценни книжа] с инвестиционен клас. Но има и възможност в по-рисковите части на пазара - високодоходни и нововъзникващи пазари - където ще имаме селективен подход", твърди още мениджърът пред финансовото издание Barrons.

Откриваме, че инвеститорите са фокусирани върху четири области, от най-нискорисковия профил до най-високия. Първо, видяхме силни притоци в нашите фондове на паричните пазари. Това не е изненадващо, тъй като доходността е привлекателна и има изтичане от банкови депозити, където доходността е по-ниска.

САЩ с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

САЩ с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

Участниците на финансовия пазар като цяло очакват понижение на лихвите от Фед

Доходността е по-висока, защото кривата на доходност е обърната и е привлекателно да вложите парите си във фонд на паричния пазар, ако имате кратък инвестиционен хоризонт. Това е чудесно място за пари за три до шест месеца.

Ако имате по-дълъг хоризонт, може да сте по-добре по-нагоре по кривата на доходност. По този начин можете да получите известна доходност, но и продължителност, която може да се повиши, особено ако имаме рецесия.

Кое е второто направление, което привлича инвеститори?

Втората област, в която виждаме много потоци, е в нашите държавни фондове и борсово търгувани фондове. Отново, лихвите са привлекателни. Миналата година по това време, за да получите 4%, трябваше да отидете в високодоходен или частен кредит.

Сега можете да получите 4% в държавните облигации на САЩ, които са подкрепени от "пълната вяра и кредит" на федералното правителство и са силно ликвидни. Друга причина, поради която хората харесват съкровищни облигации и защо ние ги харесваме, е, че те са най-чистата игра за диверсификация, ако имате портфейл, богат на акции.

Ако се насочим към рецесия, обикновено тези облигации ще се повишат, но това също означава, че кредитният риск се покачва, което означава, че корпоративните облигации могат да изостанат от държавните облигации в покачване. Корпоративните облигации ще имат по-голяма връзка с пазара на акции.

Сладката точка е междинната част от кривата на хазната, да речем пет години, но зависи от вашия времеви хоризонт. Какъвто и да е вашият инвестиционен хоризонт, вашият фонд с фиксиран доход трябва да има по-кратък хоризонт. Един пример е Vanguard Intermediate-Term TreasuryVGIT ETF [VGIT].

Третата област, в която виждаме добри потоци, са общинските облигации. Миналата година пазарът на muni отбеляза рекордни изходящи потоци, защото инвеститорите имаха уникалната възможност да приберат реколта от данъчни загуби [продадат губещи позиции в акции, за да компенсират облагаемите печалби]. Тази продажба доведе до превишаване на оценките към евтината страна.

И това беше в рязък контраст с фундаменталната стойност, която е силна: над 70% от дълга на muni е с рейтинг AA или по-висок. През март стартирахме Vanguard Short-Term Tax-Exempt Bond [VTES], ETF с индекс на общински облигации за инвеститори с краткосрочен времеви хоризонт и ниска толерантност към лихвен риск.

А четвъртото?

Има голяма доходност при корпоративните кредити, с 5,5% до 6% при инвестиционен клас и 8% до 9% при висока доходност. Силно препоръчваме да използвате мениджър на активи. Водите ще бъдат нестабилни, насочвайки се към рецесия.

Всички лодки няма да се издигнат с течението и ще бъде изключително важно да изберете правилните компании, в които да инвестирате, защото избягването на губещите може да бъде също толкова важно, колкото и избирането на печелившите.

В рамките на корпоративния кредит имаме висококачествен тилт. Що се отнася до инвестиционния клас, ние сме предубедени към по-високо качество, което определяме като стабилност на печалбите. Ние сме в сектори като фармацевтика, здравеопазване, комунални услуги, банки с голяма капитализация, нециклични над циклични.

Фондът Vanguard Core Bond [VCOBX] и фондът Vanguard Core-Plus BondV [VCPAX] предлагат лесен начин за инвеститорите да получат диверсифицирана експозиция към висококачествени облигации. Те са предимно облигации с инвестиционен клас с някои високи доходности и нововъзникващи пазари.

Във фонда Core-Plus мениджърите имат малко повече гъвкавост, за да добавят риск, когато пазарните условия са благоприятни. По-рано тази година стартирахме фонд Vanguard Multi-Sector Income Bond [VMSIX], който има експозиция към ценни книжа с инвестиционен клас, високодоходни корпоративни ценни книжа и дългове на нововъзникващи пазари.

Как трябва да мислят инвеститорите за високата доходност и нововъзникващите пазари?

Трябва да помислите за финансиране и на двете от капиталовата част на портфейла си, тъй като те имат по-голяма корелация с акциите. Те ще бъдат атрактивни в сравнение с акции, с 8% до 9% доходност в момента. Но трябва

да сте избирателни. При висока доходност ние сме предпазливи въз основа на текущите оценки на спреда. Въпреки това, ол-ин доходите са привлекателни, така че е важно да бъдете избирателни.

Ние сме предубедени към сегментите с по-високо качество, по-специално към категориите с двоен B и B рейтинг. По отношение на секторите виждаме възможности в храните и напитките, хартията и опаковките, здравеопазването и други нециклични продукти.

Виждаме много възможности в избора на сигурност. Нашите екипи използват пристрастие към качеството и се фокусират върху избора на сигурност отдолу нагоре.

Ако облигациите са прави, то акциите могат да паднат с 20%

Разширяването на липсата на корелация между акциите и облигациите предполагат риск за 20% спад за акциите, ако се окаже, че облигациите са прави в тезата си при определяне на волатилността на инфлацията, според моделирането на стратегията на JPMorgan Chase & Co.

Гледката подчертава колко много инвеститори в различни класове активи се борят да осмислят пазарния пейзаж след пандемията. Разминаването беше напълно изявено тази седмица, тъй като S&P 500 навлезе на изходния пазар точно като фирма за залози за ново повишаване на лихвения процент от Федералния през юли и след като централните банки в Австралия и Канада объркаха търговците.

"Пазарите на задълженията се оценяват още като за предходния продължителен период на повишена макроикономическа несигурност, дори и да е известен спад през последните три месеца", пишат в бележката си стратегии, включително Никола Паоснигирцоглу и Мика Инкинен.

"За разлика от това пазарите на акции изглеждат "оценени за съвършенство", като S&P сега е над оценката на справедливата стойност, оценявайки нарастването на макроикономическата нестабилност след пандемията."

Нестабилността на инфлацията обаче крие риск и за задълженията, според стратезите.

"Ако пазарите на задълженията трябваше да наблюдават нарастването на обема на инфлацията от началото на 2021 г., 10-годишните реални доходи по държавните задължения на САЩ биха могли да се намалеят с около 70 базисни пункта", пишат те.

Кога икономиката на САЩ ще навлезе в рецесия

Кога най-голямата икономика в света ще навлезе в рецесия

Прогнозата на Bank of America

Дори след мрачната възвръщаемост от миналата година, акциите, коригирани по посока на инфлацията, все още отбелязват доходност над средната за десетилетието и са единственият основен клас активи, който поскъпна. Това е според 68-то проучване на Equity Gilt от Barclays, което показва в таблицата възвръщаемостта на активността, коригирана по посока на инфлацията.

Коригирани с индекса на потребителските цени, акциите на САЩ се понижиха с 24,4% през 2022 г., което дори не беше най-лошото от основните активи - защитените от инфлация държавни задължения се сринаха с 36,1%, държавните задължения спаднаха с 30,4%, а корпоративните задължения отслабват с 30,1 %. В продължение на десетилетието акциите възвръщат 8% - единственият положителен клас активи за периода 2012-2022 г.

Тази възвръщаемост за десетилетието е над средносрочната дългосрочна стойност от 6,6% от 1925 г. Данните на Barclays също така показват, че най-лошата годишна възвръщаемост на акциите в САЩ, коригирана по посока на инфлацията за период от 20 години, е била 0,9%, въпреки че фирмата предупреждава, че това не означава, че е невъзможно да загубите пари за такъв период от време.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.