Инвеститори са вложили в парични средства - по правило това са краткосрочни и високоликвидни държавни облигации на САЩ - 508 милиарда долара само за първото тримесечие, се посочва в доклад на анализатори от Bank of America Corp (BofA). Това се случва на фона на опасения от инфлация и рецесия, както и банкова криза.

Това е рекорден приток на инвестиции в парични средства (краткосрочни облигации) от първото тримесечие на 2020 г., тоест от разгара на пандемията от коронавирус, отбелязва MarketWatch, позовавайки се на доклада.

Само през седмицата до 29 март, инвестициите в паричи средства са се увеличили с $60,1 млрд. В същото време, нетният приръст на инвестициите в облигации е едва $2,3 млрд., в злато - $500 млн., а фондовият пазар претърпя отлив от $5,2 млрд.

Общият обем на активите под управление на фондове, инвестиращи в парични средства, към края на първото тримесечие достигнаха рекордните 5,2 трилиона долара, по данни на Investment Company Institute.

Анализаторите от BofA отбелязват, че участниците на финансовия пазар като цяло очакват понижение на лихвите от Фед със 160 базисни пункта след май. А това би благоприятствало отварянето на "дълги" позиции при акциите на големи ИТ компании, както и почти неизбежна рецесия, когато се стигне до "къси" позиции при акции на компании с малка капитализация и малки банки.

При (евентуална)рецесия инвеститорите би трябвало да очакват покачване на цените на златото, както и разпродажба на суровинни стоки, тъй като китайската икономика преминава през най-ниската си точка вместо силен растеж, смятат експертите от банката.

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Какви са причините за оттока на инвестиции