На инвеститорите им е изключително трудно да гледат невероятния растеж на потребителската база на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT и да не се чудят как да спечелят от това.

Само два месеца след стартирането си ChatGPT имаше приблизително 100 милиона активни потребители месечно, а до края на април оценката на компанията-майка се удвои до около 29 милиарда долара, което спомогна за подхранването на рали във всички технологични акции с експозиция към изкуствения интелект (AI).

Този пример обяснява голяма част от привлекателността на това, което е известно като тематично инвестиране - залагане на мегатенденции като AI, които се очаква да трансформират нашето бъдеще.

Има много начини за печалба от такива теми чрез взаимни и борсово търгувани фондове, въпреки че изборът на такъв не е толкова лесен, колкото закупуването на едносекторен фонд.

"За мен тематичното инвестиране е мъглява фраза, която може да се приложи към много неща", казва Скот Хелфщайн, ръководител на тематични решения в Global X Funds, който предлага няколко тематични ETF-а.

Според него, за да се квалифицира като тема за инвестиране, тенденцията трябва да създава постоянна структурна промяна в обществото; трябва да е с висок растеж и дългосрочен план (поне три години); и трябва да има въздействие върху няколко сектора.

Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Топ 10

Фондовете, инвестиращи в една и съща тема, могат да бъдат коренно различни. "На пазара има шест роботизирани ETF-а и средното припокриване на портфейлите им от акции е по-малко от 20%", казва Джей Джейкъбс, американски ръководител на тематичните ETF-и за активен капитал в BlackRock.

"Всички сме съгласни, че роботиката е мощно нещо, но виждате много големи разлики в това как инвеститорите определят какво е и какво не е роботизирана компания." Коефициентите на тежест на акциите между ETF-и, насочени към една и съща тема, също могат да варират дори когато има припокриване. Например Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (тикер: BOTZ) претегля компаниите по пазарна капитализация, така че най-големият й холдинг, компанията за роботика в здравеопазването Intuitive Surgical (ISRG), е 9,5% от нейното портфолио.

Но iShares Robotics & Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO) претегля дяловете еднакво, така че същите акции представляват само 0,9% от портфолиото му. Като цяло тематичните фондове са концентрирани залози. Ако изберете правилните средства, те могат да се справят добре, но често със значителна променливост.

Трябва да знаете как е изграден всеки фонд и да разгледате притежанията, за да видите колко точно отразяват избраната от вас тема. Това е особено вярно за нововъзникващите технологии като AI, където победителите все още не са определени. Много малки компании все още обещават, а някои победители са частни, като OpenAI, което означава, че повечето публични фондове не могат да инвестират в тях.

Междувременно някои компании, които имат значителна роля в нова тема, са огромни, но само малка част от приходите им е свързана с тази тема. Microsoft (MSFT) и Alphabet (GOOGL) са големи играчи, но те очевидно са ангажирани с много повече от AI.

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

Пазарната ѝ стойност скочи с една четвърт буквално за часове

Някои експерти твърдят, че правилната тема е по-важна за възвръщаемостта от това как един фонд я определя. "Мисля, че индексираните тематични ETF-и вършат доста добра работа", казва основателят Грег Фишър от Quent Capital, тематично ориентирана фирма за хедж фондове, цитиран от финансовото издание Barrons. "По-големият проблем в съзнанието ми е "Кой избира темата?".

В краткосрочен план тематичната популярност може да се промени с вятъра. Това е особено вярно, когато акциите за растеж са в немилост, както беше през 2022 г. Следователно през последните три години само 29 от 113 ETF-а, които Morningstar описва като тематични, са победили връстниците си в категорията фондове.

Тъй като темите не са тясно дефинирани, категориите им могат да варират. Силен дългосрочен залог на батериите за електрически превозни средства, Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT), се държеше като влакче в увеселителен парк с ръст от 37% през 2021 г., спад от 30% през 2022 г. и ръст от 5,0% досега тази година.

Междувременно един от малкото тематични ETF-и със скромни оценки според Morningstar, Global X US Infrastructure Development (PAVE), е нараснал с 2,9% досега тази година. Наличието на по-разнообразна група от теми би трябвало да осигури по-плавно пътуване. Първоначално, когато стартира през 2007 г., Calvert Global Energy Solutions (CGAEX) се фокусира върху около 50 нашумели акции за алтернативна енергия, предимно соларни, вятърни и батерийни компании.

Фондът спадна с 58% през 2008 г. и впоследствие преживя бумове и спадове, докато Calvert не го пренасочи към по-диверсифицирана индексна стратегия през 2016 г. Сега фондът инвестира в четири теми, свързани с енергията.

Той притежава над 150 акции, включително производители на възобновяема енергия като First Solar (FSLR), както и компании, които са намалили значително своя въглероден отпечатък като General Mills (GIS).

Представянето на фонда се е подобрило и оттогава неговата волатилност е намаляла. "Едно от нещата, които забелязахме, беше, че ако искате да се изложите на една единствена тема, често просто получавате 100% промишлени или комунални акции", казва Джейд Хуанг, който помогна за проектирането на бенчмарка на фонда в Calvert, цитиран от Barrons.

"Видяхме, че нестабилността, свързана със секторен фонд, може да бъде доста значителна." AB Sustainable Global Thematic (ALTFX) и GMO Climate Change (GCCLX) също предлагат тематична диверсификация и активно управление. В случая на AB Sustainable Global Thematic мениджърът Дан Роарти търси теми, базирани на целите на ООН за устойчиво развитие.

През последното десетилетие фондът е победил 87% от колегите си в категорията на Morningstar за глобален растеж на големите акции. Той вижда недостатъци в тематичното индексиране.

Индексите "не виждат иновации", казва той. "Огромна полза от тематичното инвестиране е, че ви позволява да бъдете активни." Въпросът е колко активен искате да бъдете, предвид рисковете?

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.