Инвеститори от Китай са купили през 2015 г. руски държавни облигации за 50 - 60 милиарда рубли. Това каза в телевизионно интервю руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от Reuters.

"Придобивайки за първи път такъв обем наши ценни книжа и разбирайки, че те са изгодна и надеждна инвестиция, нашите китайски партньори ще разширят вложенията си в руската икономика. Но за целта е необходимо да се премахнат определени ограничения за банките, които биха могли да инвестират свои парични ресурси на финансовия пазар в Русия.

Това коментира още министърът, който взема участие в срещата на страните от БРИКС в гр. Уфа.

Три източника, запознати със ситуацията, споделят пред агенцията през юни, че чуждестранен фонд е купил през второто тримесечие държавни облигации за около 0,8 - 1 милиард долара. Сделката е била извън рамките на провежданите аукционни, името на фонда не се разкрива.

Вчера Силуанов каза, че Русия иска да предложи на Китай възможността да инвестира повече в локалния дългов пазар. А той, след наложените на страната санкции от Запада, се превърна на практика в единствения източник за свежи финанси за руските компании.

За юли Министерството на финансите предвижда да предложи държавни облигации за 10-20 млрд. рубли, които са част от общия предвиден обем на стойност 150 млрд. рубли.